Soms kunnen ze heel erg handig zijn en soms zijn ze een grote irritatie van vele mensen. Jup we hebben het hier over Facebook acties. Een goede actie prikkelt en nodigt uit tot interactie. Een goede actie levert niet alleen nieuwe likes op maar ook nieuwe klanten. Want alleen aan meer likes heb je niets. Een leuke manier, mits passend bij je fotografie bedrijf, om extra likes te verzamelen. Facebook heeft regels opgesteld waar bedrijven zich aan moeten houden. Helemaal niet erg als je weet welke regels dit zijn. Daarom heb ik dit artikel geschreven.

De regels gelden dus voor de zogenoemde “winacties”.

  • Het moet er dubbel dik bovenop liggen dat de actie door jou als ondernemer wordt georganiseerd en dat Facebook er geen aandeel in heeft.
  • Het is niet toegestaan om mensen te vragen een bericht te delen of iemand te taggen om vervolgens kans te kunnen maken. Uiteraard kun je niemand tegenhouden dit te doen maar dit mag niet verplicht zijn om te kunnen winnen. Iemand aansporen te delen mag ook niet. Het is kort gezegt niet toegestaan om de persoonlijke tijdlijn van iemand te gebruiken voor je promotie.
  • Meedoen moet een keuze zijn. Je zou denken dat het juist positief is als je een prijs verloot onder iedereen die je pagina leuk vind, dus echt iedereen in die lijst. Toch mag dit niet, het moet een keuze zijn om mee te doen. Dit kan je dus opvangen door een specifieke prijs uitsluitend te verloten onder degene die het bericht een like geven. Je kan uiteraard nog wel zeggen dat bij een X aantal likes op de pagina de prijs eruit gaat, maar dat je om kans te maken het bericht met de actie een like moet geven.

Of het wijs is om een Facebook actie te organiseren, daar lopen de meningen zeer over uiteen. De ene pleit ervoor dat een bedrijf haast niet zonder kan. Zeker voor een ondernemer met nog weinig likes op de pagina kan het een mooie manier zijn om in korte tijd veel likes bij elkaar te krijgen. Er  zijn echter ook genoeg ondernemers die niet zich niet (meer) bezig houden met winacties. Deze ondernemers zijn van mening dat er een wildgroei aan acties onstaan die de tijdlijnen vervuilen. Ik moet ook zeggen dat er mensen zijn die het wel erg overdrijven met het delen van acties op de eigen tijdlijn. Ik vind dat elke ondernemer zelf moet bepalen wat ze hier mee willen doen, wel of geen winacties. Zolang de regels maar gevolgd worden.

Wil je hier nog iets verder induiken? Charlotte van Charlotte’s Law schreef hier eerder al een artikel over. Zeker een kijkje waard.