Als bedrijf kun je eigenlijk niet meer om Pinterest heen. Dit geldt ook voor fotografen. Pinterest is een platform dat door veel bloggers wordt aangegeven als hun belangrijkste bron van het werven van website bezoekers. In hun nieuwsbrieven en op hun website vertellen ze hier trots over. Zo ook Rosemary van The Busy Budgeter die in December 2016 $ 9.362,64 met haar blog verdiende. Ze ging van $ 18,- per maand naar ruim $ 9.000,- in 18 maanden tijd. En dit soort bedragen verdienen dit soort bloggers voornamelijk door “gewoon” heel veel bezoekers naar hun website te trekken.

Ook als fotograaf is het natuurlijk fijn om een aardige bezoekersstroom op je website te hebben. Nu zijn dit via pinterest natuurlijk ook bezoekers uit andere landen, dus een shoot afnemen zullen ze niet zo snel doen. Maar het voordeel is wel dat je kennelijk dus andere fotografen inspireert, wereldwijd! Hoe gaaf is dat. Tevens vind Google het enorm interessant als jou site vaak bezocht wordt en zal dit belonen door jou site eerder in de zoekresutaten naar voren te laten komen.

Pinterest is wel een redelijk lastig platform. Velen doen het fout en ik moet zeggen, na flink in de theorie te hebben gedoken laat ook mijn eigen profiel veel te wensen over. Het is allemaal enorm leuk om veel boards te hebben en heel veel pins en daarbij ook heel erg veel volgers…. Maar daar red je het niet mee. Want als jij voornamelijk pins repint dan komt er dus geen enkele nieuwe bezoeker op jouw site uit. Je bent dus als het ware een doorgeefluik. En dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Vele uren ben ik bezig geweest om Pinterest te doorgronden. En dit zijn de resultaten. Uiteraard ga ik ook zelf aan de  slag met deze tips en adviezen. Over een tijdje zal ik een update plaatsen met de resultaten hiervan.

Bedrijfsborden

Wordt er gebruik gemaakt van bedrijfsborden? Bijvoorbeeld met bedrijfsnaam met hierin de eigen producten/blogs, handleidingen etc. (Hemly, 2013). Het is aan te raden om borden speciaal in te richten voor je eigen pins, van je eigen website. Op deze borden pin je uitsluitend je eigen dingen. De beste plek voor deze borden is bovenaan je pagina. Dit zijn als het ware je belangrijkste borden. Je wilt uiteraard dat iemand die op je profiel komt weet wie jij bent, wat je doet en wat echt speciaal van jou is.

Rich pins

Wordt er gebruik gemaakt van rich pins? (Hemly, 2013). Dit kunnen zijn artikelen, producten, recepten, films en locatiepins. Nu is niet alles van toepassing voor fotografen. Maar bijvoorbeeld de locatiepins … Waarom niet? Waarschijnlijk maar je prachtige foto’s van de buurt waarin je woont. Of schrijf je mooie artikelen over je fotografie. Dit zijn allemaal prima pins.

Groepsborden

Wordt er gebruik gemaakt van groepsborden? (Hemly, 2013). Ik wist nooit zo goed wat dit waren. Maar wil je een groter bereik dan zijn ze toch echt wel aan te bevelen. Bij een groepsbord staat het bord namelijk op het profiel van alle medepinners. Dus de pins die erin staan worden door  veel meer gebruikers gezien. Daarom  hebben wij een aantal groepsborden aangemaakt waarvan iedere fotograaf lid mag worden om hier te pinnen. Dus ook het eigen werk. Dus stuur ons even een berichtje via Pinterest om toegelaten te worden tot een specifieke groep en we voegen je toe.

Volg het bord Wedding photography van Vive la Memories op Pinterest.

Volg het bord Newborn photography van Vive la Memories op Pinterest.

Volg het bord Portraits black and white van Vive la Memories op Pinterest.

Vanaf het black en white bord wordt nu al heel erg veel gerepint.

Infographics

Worden er relevante infographics gedeeld? (Hemly, 2013). Ik twijfel een beetje over hoeveel een fotograaf hier mee kan maar zag deze tip op meerdere plekken voorbij komen. Infogrpahics doen het gewoon erg goed online en ook op Pinterest. Dus weet jij een mooie infographic te maken of deel je die dan werkt dit postief op je zichtbaarheid op Pinterest.

Kleurgebruik

Wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van de kleuren rood, paars en roze? (Lowry, 2014).
Worden de kleuren blauw-paars, rood-geel of groen-blauw met mate gebruikt? (Bakhshi en Gilbert, 2015).
Worden de kleuren geel, geel-groen, groen, zwart en blauw vermeden? (Bakhshi en Gilbert, 2015).
Worden er afbeeldingen gebruikt die meerdere hoofdkleuren bevatten ipv 1 hoofdkleur? (Lowry, 2014).

Dit waren de tips die ik tegen ben gekomen. Toch doen zwart en wit foto’s het erg goed op Pinterest hebben we zelf gemerkt. Maar mocht je twijfelen dan zou je bovenstaande gegevens mee kunnen nemen in je overwegingen.

Reacties

Wordt er gereageerd op reacties die gegeven worden op pins? (Hemly, 2013). Dit staat niet alleen erg netjes als je dit doet, maar het vergroot ook nog eens je zichtbaarheid. Het kan al zo gemakkelijk zijn om iemand te bedanken voor een repin van een foto die van jezelf is. Het komt sympatiek over en je hebt kans dat iemand die de pin ziet niet alleen op je site gaat kijken maar ook op je Pinterest om te zien wat je nog meer te bieden hebt.

Netjes vragen

Wordt er gevraagd om een click, repin, like of reactie in de omschrijving? (in your brand’s best pinterest, 2014). Misschien raar maar waar, het schijnt dus als je hier netjes om vraagt dat de kans veel groter is dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Proberen kan geen kwaad, toch?

Zoekwoorden

Worden er zoekwoorden in zowel het bord, de titel als de omschrijving gebruikt? (Viner, 2016). En zijn de pins voorzien van een omschrijving tussen de 100 en 200 woorden over de pin of de bron waar de pin naar toe wijst? ([fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][infographic] how to get more pins and repins on Pinterest, nd) Niet heel erg gek dat zoekwoorden ook bij Pinterest een rol spelen. Er kan namelijk ook gewoon gezocht worden naar interessante pins. Hashtags helpen niet bij Pinterest, het gaat echt om zoekwoorden die gebruikt worden. Maak dus bij een newborn foto veel gebruik van die term en omschrijf de foto bijvoorbeeld niet met “super schattig”.

Bronnen

Worden er pins geplaatst vanaf Etsy, Google, Flickr, Tumblr en we heart it bronnen? (Ray, 2015.) Dit zijn de meest voorkomende bronnen waar van af gepint wordt. Dus ideaal als je zelf een account hebt bij deze websites. Wat ik zelf steeds meer zie zijn pins vanaf Instagram accounts. Het voordeel als je hier vanaf pint is dat dit zowel goed is voor je Pinterest account als voor het account van waar je af pint, bijvoorbeeld je Flickr account.

Gezichten en Pinterest

Worden gezichten op de foto’s vermeden? (Lowry, 2014). Ik begrijp dat dit wat lastig is als fotograaf. Ik denk ook dat dit meer van toepassing is op degene die bloggen en daarbij Pinterest inzetten. Maar ik wil hem toch even noemen.

Belangrijke pijlers

Wordt er ingespeeld op de pijlers “style”, “Outfits”, “fashions”, “clothing” en “shop” en wordt er zorg voor dat de volgers er altijd stijlvol uitzien en in de mode zijn? (Mull en Lee, 2014)
Wordt er ingespeeld op de pijlers “crafts”, “creating”, “DIY”, “creative” en “projects”. Wordt volgers voldoende ideeën geboden? En specifieke informatie mbt creatieve projecten en handgemaakte ambachten? (Mull en Lee, 2014)
Wordt er ingespeeld op de pijlers “entertaining”, “enjoy”, “easy to use” en “everyday life”? Wordt volgers voldoende entertainment geboden en afleiding? (Mull en Lee, 2014)
Wordt er ingespeeld op de pijlers “ïnspiration”, “ideas”, “interesting” en “learning”? Via Pinterest Er wordt vooral verkent en op de site gezocht naar interessante ideeën en beelden. (Mull en Lee, 2014)
Wordt er ingespeeld op de pijlers “browse”, “Collection”, all-in one place” en “Boards”? Dit suggereert dat Pinterest gebruikers Pinterest voornamelijk gebruiken om een eigen collectie aan te leggen en alles op 1 plek terug te kunnen vinden. Een soort digitaal winkelwagentje voor een latere aankoop. (Mull en Lee, 2014)

Overige tips

Wordt er gebruik gemaakt van tutorials en handleidingen zoals DIY posts? (All the marketing statistics you need, nd).
Er wordt gebruikt gemaakt van pins die een prijs bevatten. De prijs kan staan in de omschrijving of het plaatje (Pinterest, nd).
Wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van afbeeldingen met hooguit 10% achtergrond? (Lowry, 2014).
Wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van afbeeldingen met een portretformaat? (Lowry, 2014).
Worden in afbeeldingen dikgedrukte duidelijke leesbare teksten gebruikt? (Viner, 2016). Ook dit is meer van toepassing voor bloggers.

Zoals je ziet zijn er veel zaken die je uit kan proberen als jij jou Pinterest account een boost wilt geven. En uiteraard dan niet alleen jou Pinterest account maar ook het aantal bezoekers op jou website. Want ook als fotograaf wordt je er natuurlijk erg vrolijk van als je werk door zo veel mogelijk mensen gezien wordt. Wij gaan zelf ook met deze tips aan de slag en zullen updates plaatsen met daarin wat voor ons wel heeft gewerkt en wat niet. Doe jij ook mee om jou Pinterest account naar een hoger niveau te tillen?

Gebruikte bronnen:

Lowry, B. (2014). Beautify Your content: 8 Image features that shine on Pinterest. Geraadpleegd op 10-2-2016, LINK

All the marketing statistics you need. (nd). Geraadpleegd op 10-2-2016, LINK

Pinterest. (2014). Pin trends of the week. Geraadpleegd op 10-2-2016, LINK

Pinterest. (nd). Rich pins. Add extra details to your Pins to make them more useful. Geraadpleegd op 10-2-2016, LINK

Mull, I.R. Lee, S.E. (2014). “PIN” pointing the motivational dimensions behind Pinterest. Geraadpleegd op 10-2-2016, LINK

Ray, M. (2015). 56 top social media tools for business [infographic]. Geraadpleegd op 10-2-2016, LINK

[infographic] How to get more pins and repins on Pinterest. (nd). Geraadpleegd op 10-2-2016, LINK

In your brand’s best Pinterest. (2014). Geraadpleegd op 10-2-2016, LINK

Hemley, D. (2013). 26 ways to make Pinterest work for your Business. Geraadpleegd op10-2-2016, LINK

Bakhshi, S. en Gilbert, E. (2015). Red, purple and pink: the colors of diffusion on Pinterest. Geraadpleegd op 13-2-2016, LINK

Viver, R. (2016). How I get over 100K Pinterest viewers a month. Geraadpleegd op 13-2-2016, LINK[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]