Zo nu en dan kom ik ze tegen op websites van fotografen… Over sommige verbaas ik mij enorm, zeker omdat zo veel informatie ontbreekt. Informatie die uit mijn onderzoek naar voren kwam als “zeer belangrijk” voor nieuwe klanten die nog geen ervaring hebben met een fotograaf. Of deze punten belangrijk zijn voor jouw website dat hangt af van hoeveel nieuwe klanten via jouw website binnen komen. Werk jij voornamelijk met Facebook en via mond-tot-mond reclame dan zullen onderstaande “fails” veel minder invloed hebben dan voor een fotograaf die graag via de site gevonden wil worden door nieuwe klanten. Want geloof me, als je inzet op je website dan kunnen de volgende “fails” je echt klanten kosten. En dat zou natuurlijk enorm zonde zijn.

1. Ontbreken van duidelijke contact gegevens. Niet iedereen zit er op te wachten om een contact formulier in te vullen en vervolgens te wachten op antwoord. Sommige potentiële klanten hebben dan ook meteen het idee dat ze zich via deze weg inschrijven voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief terwijl ze alleen een kleine vraag hebben. Ook het ontbreken van een telefoon nummer kan klanten afschrikken.

2. Dit is ook erg vervelend voor potentiële klanten. Ze hebben je portfolio bekeken en zijn helemaal fan van de foto’s. Maar waar ben je nou eigenlijk gevestigd? Dit kan een echte dealbreker zijn. Het is perfecte informatie voor in de footer van de website. Op deze manier is dit op elke pagina zichtbaar en de klant weet meteen hoe ver je weg woont of misschien wel veel dichterbij dan gedacht. Maak het je (potentiële) klanten vooral zo gemakkelijk mogelijk, dit kan ze net over de streep trekken om die shoot bij jou te boeken en niet bij je concurrent.

3. Ontbreken van een KvK nummer. Het lijkt er soms op dat hobby fotografen klanten afpikken van de professionele vakfotograaf. Toch zijn er, en meer dan je waarschijnlijk denkt, klanten die juist een fotograaf willen die professioneel is en is geregistreerd bij de KvK. Ook hier geldt weer, maak het de klant gemakkelijk. Plaats onder je locatie gewoon even je KvK of BTW nummer. Juist de  klanten die een vakman of vrouw zoeken kijken hier naar en ja, juist deze klanten zijn bereid om hiervoor te betalen. Dat zijn toch juist de klanten die jij wilt hebben?

4. In kleinere plaatsjes is dit minder van toepassing. Maar vooral in steden is dit informatie die niet mag ontbreken. Is er een parkeerplek voor de deur? Wat kost parkeren? En hoe ver moet ik eventueel lopen.

5. Ontbreken van een duidelijke prijslijst. Gelukkig komt het niet heel erg veel voor dat dit ontbreekt. Maar wel zo fijn voor de klant als dit gewoon duidelijk online staat. Scheelt je ook weer veel mailtjes e.d. met potentiële klanten die geen idee hebben wat een shoot bij jou kost.

6. Ontbreken van voorbeelden van producten. Dit lijkt misschien op sluipreclame voor onze eigen producten. Maar dat is niet zo bedoeld. Fotografen zijn mensen die erg in beelden denken en zich al snel ergens een voorstelling van kunnen maken. Het is voor plaatjesdenkers soms wat moeilijk voor te stellen dat een ander dit niet heeft en iets echt moet zien, voelen, ruiken etc. Zien doet kopen wordt niet voor niets vaak gezegd. Er zijn mensen die specifiek een shoot boeken om hier bijvoorbeeld een canvas of houtpaneel van te laten maken. Maak het deze mensen gemakkelijk en laat zien wat jij voor producten te bieden hebt.

7. Lang niet iedereen laat regelmatig foto’s van zichzelf maken. Sommige mensen zijn zelfs ronduit onzeker. De angst voor het onbekende is dit in veel gevallen. Het is niet duidelijk wat er verwacht kan worden. Of dit nu gaat om een eenvoudige tip zoals “trek allemaal iets in dezelfde kleur aan voor een groepsfoto” of een duidelijke foto van de studio. Een kijkje achter de schermen of misschien wel een filmpje van jou als fotograaf aan het werk.

8. Zo komen we ook op het volgende puntje uit. Wie ben jij als fotograaf? Hoe zie jij eruit, wat is je achtergrond en hoe ben je in de fotografie beland? Of hoe lang doe je dit werk al en wat is je specialisatie? Bij wie iemand een shoot boekt heeft ook te maken met een gunfactor. En in hoeverre iemand een connectie heeft en denkt te gaan hebben met de fotograaf achter de camera. Het is bijna net als daten. Een leuke foto en een leuke profielomschrijving kan wonderen verrichten.

9. Aan een website is vaak niet te zien of een fotograaf heel erg actief is. Vaak blijft informatie langere tijd hetzelfde zoals pagina’s over prijslijsten. Een blog is een prima manier om te laten zien hoe actief je bent als fotograaf en wat je stijl precies is. Dit kan erg goed het “wil ik ook” gevoel opwekken.

10. Hetzelfde geldt voor het portfolio. Als te zien is dat de laatste foto een jaar geleden is toegevoegd gaat de klant zich afvragen of je nog wel actief bent of mogelijk in de tussentijd gestopt. Erg zonde natuurlijk als deze klant vervolgens door gaat naar de volgende en jij de opdracht zo goed had kunnen gebruiken.

11. Mensen lezen graag de reacties van anderen. Het zit in onze natuur om te willen wat de ander ook heeft want dit zal dan wel goed zijn en een veilige keuze. Anders zou de rest je immers niet voor zijn gegaan, toch? Reacties en beoordelingen die via Facebook zijn geplaatst kunnen zwaar wegen. Maar daar heb je niet zo veel aan als iemand alleen je website bekijkt. Een leuke en aantrekkelijke manier om dit op te pakken is door klanten na een shoot te vragen om hun reactie over de shoot en hoe ze het ervaren hebben. En uiteraard of ze je aanbevelen aan anderen. Neem er een aantal of en maak er een mooie compilatie van. Heel veel werk hoeft dit niet te kosten maar kan potentiële klanten wel enorm aanspreken en over de streep trekken.

Nogmaals, niet elk onderdeel zal even zwaar wegen voor elke fotograaf. Het ligt ook helemaal aan de soort klanten en welk kanaal voor jou het meeste klanten binnen haalt. En met kleine aanpassingen aan de website door bijvoorbeeld een KvK en plaats toe te voegen kan er veel meer uit je website gehaald worden. Dit uitproberen kan geen kwaad, toch?