Fijne feestdagen!

Fijne feestdagen!

Poeh dat waren de dagen wel. 2 weken lang hebben wij met zijn 4ren lange dagen gemaakt. En dan bedoel ik echt lang. Tot een uur of half 3 doorwerken in de nacht en de wekker weer af laten gaan rond 6 a 7 uur. En weer door. Zeker 2 weken lang. Natuurlijk ben jij ook druk geweest en dit is niet een bericht van wij zijn zieliger want wij hebben een kindje van 1 en bla bla bla etc. Maar dit is wel een bericht dat wij met zijn 4ren tot onze uiterste zijn gegaan om alles voor iedereen in goede staat te leveren. Ondanks de drukte willen wij nooit nooit nooit consessies doen in de kwaliteit. Hier en daar is dan ook niet alles op tijd weg gegaan. 


Vrijdag hadden wij nog veel moeten en willen doen. Echter kwam 1 van ons met migraine al binnen en zodanig lichtschuw dat ze eigenlijk niet eens uit haar ogen kon kijken zonder te tranen van de pijn. En een ander liep zo krom van de rugpijn dat we van hem ook geen wonderen konden verwachten. Toch zijn we er met zijn 4ren voor gegaan en met de goede hoop dat de glaasjes nog binnen zouden komen voor de vive la charms. Maar die zijn helaas niet binnen gekomen en na een bepaalde tijd moesten wij dat ook opgeven vanwege de droogtijd. De lijm om de foto in de charm te krijgen heeft namelijk een aantal uren nodig om goed uit te harden. 

We hebben erg veel ingepakt. Voor de woodhangers hebben wij prachtige kleuren met krijtverf gebruikt, ook geschikt voor muren en meubels enzo. Wij waren dan ook stom verbaasd dat de verf niets kan hebben. Overal zaten er kleine krasjes en glimmende strepen op van het verschuiven en het tegen elkaar aankomen. Echt op dat moment zakt je hart in je schoenen. Een snelle online zoektocht levert op dat er vernis is voor extra bescherming. Gelukkig is het dus op te lossen, maar niet meer voor kerst. Deze woodhangers moeten allemaal weer glas geschuurd worden en opnieuw geverfd en daarna als ze droog zijn vernist worden. Geen probleem, gaan we met goede moed doen tussen kerst en oud en nieuw. 

Tussen kerst en oud en nieuw
Tussen kerst en oud en nieuw werken we een aantal uren elke dag zodat we nog wat orders kunnen maken die voor oud en nieuw zijn. En om opnieuw te verven en vernissen en hopelijk de charms te maken als de glaasjes binnen zijn. We werken dus niet de volle uren want we hebben onze rust echt nodig om bij te kunnen tanken. 


We hebben wel een leuke nieuwe acties tussen kerst en oud en nieuw. Hier hadden we het eerder al over en deze gaat gewoon door. We kijken er zelfs naar uit om deze met jullie te delen. 


Wat hebben we geleerd?

Nieuwe producten die voor een actie met flinke korting verkocht worden zijn zeer in trek. We moeten meer drukte verwachten dan wij verwachten. De afgelopen deals leverden namelijk bijna 4 keer zo veel orders op dan wij maximaal hadden verwacht. En dat zo tegen kerst wat ook al drukker aan het worden was dan we hadden verwacht… Poeh dat moeten we de volgende keer voorkomen. Met nieuwe producten gaat er vaker iets fout omdat we er nog handigheid in moeten krijgen. Dus voor de nieuwe acties komt er de duidelijke melding bij dat de levertijd langer is vanwege de verwachte drukte en de nieuwheid van de producten. 


We groeien echt uit ons jasje. Ook al zijn we nog maar met zijn 4ren, er is soms echt te weinig plek om alles te kunnen maken en in te pakken zonder elkaar in de weg te lopen. En het is gewoon te veel werk aan het worden voor 4 man. We groeien dus uit ons jasje en daar moeten wij dingen voor gaan veranderen in het nieuwe jaar. 


In het nieuwe jaar

Het nieuwe jaar. Voelt nog zo ver weg net als dat wij eigenlijk nog niet door hebben dat het volgende week alweer kerst is, wat is dat snel gegaan die tijd. In het nieuwe jaar gaan wij inzetten op groei. Wij groeien als ons jasje uit maar om een grotere ruimte financieel rond te kunnen krijgen zonder op een houtje te moeten bijten moeten we nog net wat harder groeien. Er zijn alweer lange tijd nieuwe producten die wij zo graag willen gaan maken en waar we nieuwe machines voor nodig hebben. Daar gaan wij actief mee aan de gang in het nieuwe jaar. En tussen kerst en oud en nieuw komt er dan nog een leuke actie. Wij hebben er zin in! 


Mocht je order niet volledig zijn neem dan voor ze zekerheid contact met ons op. Dan kunnen wij dit tussen kerst en oud en nieuw op gaan lossen. Wij begrijpen ook dat het heel vervelend is als je order niet compleet is voor kerst en je klanten hier wel op rekenen. Geloof me, we hebben er echt alles aan gedaan om die teleurstelling te voorkomen en vinden het oprecht enorm rot dat dit ondanks de inspanningen niet gelukt is. Er is nu echter helaas niets meer wat we kunnen doen voor kerst. Wij hebben er het maximale uit gehaald, ook uit onszelf en gaan nu tijd doorbrengen met onze gezinnen en familie. Bijkomen en genieten van de feestdagen die gaan komen. Tussen kerst en oud en nieuw staan we weer voor je klaar om je te helpen. Mocht je klant heel erg teleurgesteld zijn en een oplossing van jouw eisen dan denken wij hierover graag met je mee tussen kerst en oud en nieuw om dit goed te maken met je klant. Ik hoop dat deze belofte je klant geruststelt en de klant begrijpt dat dit uit jouw handen is en jij ook maar afhankelijk bent van een externe partij. We nemen tussen kerst en oud en nieuw contact met je op en dan gaan we het proberen op te lossen. 

Voor nu rest mij dan nog 1 ding en dat is jouw echt super fijne feestdagen te wensen en alles wat mooi goed en fijn is te wensen voor het nieuwe jaar. 2020 alweer. We maken er een mooi en goed jaar van.   

Vive la charms

Vive la charms

Vive la charms – 40% 

Het moest er van gaan komen, het kon echt niet anders meer. Onze eigen sieraden. Hier en daar pikten we al op dat er behoefte aan is. Merkte het aan mezelf ook dat nu wij een kindje hebben ik graag een foto van hem bij me heb. En wat is dan leuker dan de foto om je nek altijd met je mee te kunnen dragen? 

Op dit moment hebben wij ze in het rond van 25mm doorsnede en vierkant 25mm. Beiden worden met een leren ketting geleverd. 

Mocht je hieronder geen producten zien staan dan komt dit omdat je niet ingelogd bent. Heb je nog geen account? Vraag die hier aan.

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Goed nieuws! Wij geven nooit meer korting.

Goed nieuws! Wij geven nooit meer korting.

Ik hoor je denken, hoera? Moet ik hier blij mee zijn? Wat stom zeg. Nou eigenlijk vinden wij korting gewoon niet eerlijk. Stel jij koopt net voor 200 euro aan blokken en sleutelhangers in en een paar uur later krijg je een nieuwsbrief of zie je een Facebook post met “ nu 20% korting op je gehele bestelling”.  Wait whut!? Lijkt me dat je hier dan niet blij mee bent… 
Wij vinden dit dus niet eerlijk. Daarnaast zijn onze producten gewoon de prijzen waard die wij er voor vragen. Alles wordt met de hand en heel veel liefde gemaakt. Dit kost tijd en geld en elk product verdient onze volle aandacht. Natuurlijk kunnen wij fijn meer maken als we de koopjesjagers aantrekken maar wij willen eigenlijk veel liever een waardevolle lange termijn relatie met onze klanten. Zodat je weet wat je aan elkaar hebt en samen ervoor kan zorgen dat de eindklant de meest mooie spulletjes krijgt met de mooiste foto’s erop. En wie wil nu super hard moeten werken voor een klein bedrag voor een klant die alleen maar op je koopjes afkomt en je daarna zo loyaal is als de wind?


Wat dan wel? 


Natuurlijk weten wij dat de feestdagen eraan komen. En Black Friday is er een groot onderdeel van. De verwachtingen liggen dan toch wat hoger. Geven wij geen hoge kortingen dan is de verwachting dat een vergelijkbaar bedrijf dat wel doet en “iedereen” daar gaat bestellen. Dat soort gevoelens en gedachten spelen door je hoofd als ondernemer. Niemand wil al zijn klanten weg zien lopen voor korting. Daarnaast willen wij jullie ook gewoon laten merken dat wij heel erg blij zijn met jullie als klanten. Dus daarom de volgende dingen. 

 • Voor Black Friday komt er een stapelkorting. Wij willen dan met jullie samen gaan werken aan een leuke actie waar iedereen beter van wordt. Misschien alvast iets wat je zou kunnen overwegen is om al je volgers hiervoor in te zetten en niet alleen de klanten die een shoot hebben geboekt de afgelopen tijd. Doe eens gek. Waarom niet een actie voor iedereen openstellen en laat ze maar hun favoriete eigengemaakte foto naar je opsturen. Heb jij lekker veel omzet zo vlak voor de feestdagen en de klant heeft een mooi cadeau. (Voor de die hard ondernemers onder ons, waarom hier dan niet meteen een leuk kaartje of andere info over jouw studio bij doen of een aankondiging van je plekken voor sessies in het nieuwe jaar?) 
 • Wij hebben voor Black Friday nog een idee waar we mee bezig zijn. Maar hier later meer over. Het zal in ieder geval eerlijk worden en voor iedereen gelijke kansen. 
 • Sinds onze oprichting hebben wij nieuwe klanten een korting van rond de 10% gegeven die binnen 2 weken gebruikt moet worden. Dit blijven wij gewoon doen. Wij zien dit als kleine aanmoediging om je niet alleen in te schrijven als klant maar ook daadwerkelijk een product aan te schaffen. Onze kwaliteit kun je namelijk het beste beoordelen als je onze producten in je handen hebt en van alle kanten kunt bewonderen. En voor onze houten producten, die ruiken zo lekker! 
 • Voordeelsetjes. Leuke producten die bij elkaar passen en die wij al gedeeltelijk samen op voorraad kunnen leggen. Niets geks maar gewoon een paar leuke producten tegen een lagere vaste prijs. 
 • Je kan nog steeds gewoon sparen voor je eigen korting. Voor elke order krijg je VIVE punten die je later in kan wisselen bij een nieuwe order voor korting. Dus hoe trouwer de klant, hoe meer korting er verdient wordt. 
 • En wie weet wat we nog meer bedenken. 

Dus zoals je nu hebt kunnen lezen klopt de titel van dit bericht niet helemaal maar hij heeft er wel voor gezorgd dat je dit bericht bent gaan lezen. En de boodschap is duidelijk, wij doen niet (meer) aan oneerlijke kortingen. En trouwe klanten worden beloond. Leuker kunnen we het niet maken, wel eerlijker. 

Een week met een lach en een traan

Een week met een lach en een traan

Wat een rare week hebben we gehad afgelopen week. Een week met een lach en een traan. In deze blog vertel ik je er graag iets meer over.

Om te beginnen zijn wij dol enthousiast over de plannen die klaar liggen voor de redesign van Vive die deze week plaats zal vinden. Het is enorm gaaf of je visie samen te zien komen tot een prachtig geheel. Ik kan dan ook amper wachten om de site af te zien. Daarnaast is er een hele mooie kans op ons pad gekomen om aan mee te werken. Samenwerken is als ondernemer zo belangrijk dus deze kans hebben wij met beide handen aangegrepen. En nog meer mooi nieuws, met de redesign van de website zullen ook (eindelijk!) de albums aan de website worden toegevoegd. Daarnaast hebben wij ook de eerste ideeen over de feestdagen op een rijtje gezet. Wel erg vreemd om te doen met dit mooie weer maar is natuurlijk nog steeds leuk om te doen. Tot zo ver de leuke kanten van afgelopen week.

PERSOONLIJK 

Vooral persoonlijk was het een bewogen week. Het is ongeveer 2 weken geleden dat wij onze 3de miskraam hebben gehad na de geboorte van onze zoon. De zwangerschap van onze zoon heeft een paar jaar en 5 miskramen op zich laten wachten. Wij voelen ons nu extra gelukkig dat we in ieder geval ons wondertje Spencer hebben. Dinsdag is hij alweer 9 maanden. Voor hem hebben we het hele medische traject doorlopen en nu zijn we weer in de medische malle molen bezig. Afgelopen week drong de 3de miskraam wel erg tot ons door. Hoewel we het al wisten door het bloedverlies en de weer witte test dat het echt over was deze prille zwangerschap werd dit tijdens de folikelmeting pijnlijk extra duidelijk. Ergens blijft toch een sprankje hoop zitten van stel dat het een plakbaby is, dan zou mogelijk een hartje te zien zijn. Maar als er dan niets te zien is en ook het hormonen spuiten (gonal-f) voor niets lijkt te zijn omdat de eitjes niet groeien … ja dan zakt de moed je even in de schoenen. Gelukkig lijkt het er op bij de laatste meting dat er toch 2 eitjes door groeien dus dat was weer een gerust stelling.

Omdat wij nu al in totaal 8 vroege miskramen hebben gehad groeit er alweer een tijdje een idee in mijn hoofd. Ik wil graag een sierraad op de markt gaan brengen dat het mogelijk maakt om een verlies van een kindje in elke stadium van de zwangerschap of vlak na de bevalling te herdenken. Op een tastbare en respectvolle manier. Ik ben hiervoor al de eerste schetsen aan het maken en wordt er zeer enthousiast van. Zo nu en dan zal ik hier in een blog er iets over vertellen. Maar wil je echt op de hoogte blijven volg dan deze pagina voor updates.

Naast de zorgen rondom de miskraam draait het gezinsleven gewoon door. Moet de was gedaan worden, moet er gekookt worden noem maar op. Ook zijn we bezig met het leeghalen en opnieuw betegelen van de achtertuin. Hier was niets aan gedaan sinds wij hier zijn komen wonen en dat is toch alweer een paar jaar geleden. Als de tegels serieus scheef komen te liggen en je kindje niet veilig in de tuin rond kan kruipen dan weet je dat er werk aan de winkel is. Dus nu duiken we al een paar avonden de tuin in samen en doen we wat we kunnen doen zolang de kleine slaapt en het licht genoeg is buiten. Ik moet zeggen dat dit best wel lekker is, nog lekker warm buiten en dan bij elke tegel die je legt zie je de tuin opknappen, heerlijk.

Al met al was dit een bewogen week. Komende week hopen we een minder emotionele week te krijgen en vooral lekker hard aan de redesign te werken. Het ziet er allemaal zo mooi uit kan haast niet wachten dit met jou te kunnen delen. Had jij ook een bewogen week? Of zit jij momenteel in rustiger vaarwater?

Wat is een virtuele assistent en waarom heb ik die als fotograaf nodig? 

Wat is een virtuele assistent en waarom heb ik die als fotograaf nodig? 

Leuk dat je benieuwd bent naar een virtuele assistent! De naam verraadt het al een beetje, een virtuele assistent is niet iemand die fysiek bij jou aanwezig is. In plaats daarvan is het iemand die je helpt op afstand. Deze persoon is niet bij je in dienst maar is een andere ondernemer die jou kan helpen met diverse taken. Iedereen kan op deze manier een virtuele assistent inschakelen, want  het hoeft niet eens duur te zijn of je überhaupt geld te kosten….

Misschien zou je een virtuele assistent (kortweg VA) eerder zien bij een webwinkel en niet zo snel bij een fotograaf, toch kan een fotograaf enorm veel baat hebben bij een VA. Je kan het namelijk zo gek niet bedenken of je kan het uitbesteden. Zo kan jij als fotograaf je concentreren op de taken die je het leukste vindt en waar je fotograaf voor geworden bent. Als je die taken uitbesteedt waar jij niet zo blij van wordt heb je meer tijd  voor de zaken die wel een fijn gevoel geven en bij jou passen.

Misschien valt er ook meer uit je bedrijf te halen maar kom je er nu gewoon niet aan toe. Denk bijvoorbeeld aan sociale media, SEO voor je website, een goede nieuwsbrief, een “funnel (trechter)” om zowel nieuwe klanten binnen te halen als klanten regelmatig terug te laten komen.

Een paar voorbeelden hoe je een VA kan inzetten zijn:

Voorbeeld 1. Je geeft de volledige after sales uit handen. Dan maak jij je super mooie foto’s, die lever je aan bij je VA met de gegevens van je klant erbij. Op dit moment gaat jouw VA voor je aan de slag om je klant te prikkelen om bijvoorbeeld een mooi canvas te bestellen. Jij hebt hier geen enkel omkijken meer naar. Je VA spreekt met jouw klant in jouw tone of voice en gebruikt verkooptools in jouw huisstijl. Welke producten en voor welke prijs wordt uiteraard bij de intake bepaalt en ook krijg je alle verkooptools te zien en kunnen die aangepast worden naar jouw wensen. Vervolgens gaat jouw VA dus voor jou aan de slag om verkopen te realiseren. De producten die de klanten bestellen gaat jouw VA bij leveranciers bestellen en er voor zorgen dat ze bij jouw klant bezorgt worden. Ook zorgt jouw VA ervoor dat je klant betaald. Elke week of elke maand, net wat je afspreekt, krijg je een overzicht van wat er allemaal loopt en verkocht is. Het geld dat jouw VA dan voor je verdient heeft krijg je op jouw rekening gestort. Vragen over de producten of waar het blijft, komen bij jouw VA terecht en heb je ook geen omkijken meer naar net zoals de betaling van deze producten. Hoe ziet dit er dan financieel uit? Jij betaald jouw VA voor een intake voor het bespreken van je wensen, het opmaken van de verkooptools en het verwerken van de prijzen en producten die je wil verkopen. Dit moet wel bij je bedrijf passen, en het blijft jouw bedrijf en jij houdt de regie. Vervolgens wordt afgesproken met de VA wat de marge is die de VA krijgt voor de verkopen. Hierna zal je dus geen omkijken meer hebben naar producten verkopen en kost het je geen tijd of geld meer, het levert je alleen nog geld. Zonder moeite! Omdat jouw succes ook het succes is van je VA hebben jullie er beiden baat bij dat er in dit geval zo veel mogelijk producten worden verkocht.

Voorbeeld 2. Je stuurt nu niet of nauwelijks nieuwsbrieven. Zonde! Dit wil je graag uitbesteden aan een VA om hier meer uit te kunnen halen. Een groot probleem waar je mee kan zitten is dat je niet goed weet waar je over moet schrijven in je nieuwsbrieven en eigenlijk vooral op zoek bent naar inspiratie. Je VA heeft hier een hele mooie oplossing voor. Zij heeft namelijk een 2 wekelijkse nieuwsbrief waar je op kunt abonneren voor een vast bedrag per maand. Deze nieuwsbrief staat vol met inspiratie en updates uit het werkveld. Leuke voorbeelden en ideeën van wat je allemaal kan doen met je nieuwsbrief. Je moet hier vervolgens wel zelf mee aan de slag. Wat ook kan is dat je de nieuwsbrief volledig uitbesteed. Met jouw VA bespreek je dan hoe vaak je de nieuwsbrief wilt versturen. Samen kijk je ook naar het aantal nieuwsbrief leden dat je hebt. Denk je na over hoe je de ledenlijst verder uit kan breiden. Wat de mogelijkheden voor je zijn en welke ideeën jij en je VA hebben. Aan de hand hiervan wordt een heel plan voor je gemaakt. Afhankelijk van wat je wilt en afspreken kunnen de kosten erg uiteenlopen.

En zo kan je het zo gek niet bedenken of je kan er hulp bij krijgen. SEO voor je website, social media maar ook financiële ondersteuning. Hulp bij het schrijven van je blog of advertenties die je op Facebook wil laten draaien.

Een fotografie bedrijf is natuurlijk niet te vergelijken met een webwinkel dus een virtuele assistent die de wereld van fotografie een beetje kent is wel een pre. Zo’n VA kan zich namelijk beter in jou en in jouw situatie inleven en daarmee de  beste hulp bieden. Blijf ten alle tijden goed met je VA communiceren en houd elkaar op de hoogte van wat er speelt en welke ideeën er zijn. En of jullie op de juiste weg zijn om jouw doelen te bereiken. Hoe eerder er bijgestuurd kan worden des te beter.

Ben je nu helemaal geïnteresseerd in een VA en zou je er mogelijk ook wel 1tje in willen schakelen in de toekomst? Ik ben samen met nog 2 andere ondernemers een VA service aan het opzetten speciaal voor fotografen. Wij willen hier mee van start gaan in 2019. Op dit moment zijn wij vol op bezig met het opzetten van deze service. Ben jij benieuwd en wil je meer weten en zelfs je eigen mening laten horen zodat wij ook jou de beste service kunnen bieden? Vul dan vrijblijvend onderstaand formulier in en we houden jou op de hoogte! Mocht je nu tijdens de Feniks Feestweken contact met ons opnemen krijg je 50% korting op je intake, mocht je in 2019 in zee gaan met 1 van onze VA’s.

Foto op canvas – helemaal nog in of kan het echt niet meer?

Foto op canvas – helemaal nog in of kan het echt niet meer?

Leuk dat je geïnteresseerd bent of een foto op canvas nog in of uit is! Om hier echt uitspraken over te doen heb ik speciaal voor jou de cijfers erbij gepakt. Want ik kan wel leuk op mijn onderbuik gevoel afgaan en kijken in een glazen bol maar dan heb ik liever harde cijfers. Deze grafiek laat zien hoe vaak er op “foto op canvas” is gezocht sinds 2004.  Augustus 2009 was de grote piek voor foto op canvas. Sinds dien gaat het met pieken en dalen toch zeker naar beneden. Het begint zelfs een nek aan nek race te worden met foto op hout. Hier en daar is foto op hout zelfs populairder geweest dan canvas.

 

Pieken en dalen

Canvas is tussen juni 2010 en november 2014 aardig stabiel geweest met de gebruikelijke pieken rond de feestdagen. Tot aan januari 2016 is er een daling geweest bij zowel foto op hout als bij foto op canvas. Maar sindsdien zijn beiden aardig aan het stabiliseren. Persoonlijk denk ik niet dat het heel erg lang zal duren voor het echt 50-50 zal zijn tussen foto op canvas en foto op hout. Foto op aluminium en foto op glas blijven achter lopen, ik denk mede doordat deze producten ook wat duurder zijn dan canvas en op hout. Maar foto op hout en foto op canvas zullen beiden nog jaren mee gaan. Ik denk dat foto op hout even heel erg nieuw was en daardoor enorm de aandacht heeft getrokken en daardoor soms zelfs even foto op canvas voorbij ging. Zolang er geen (prijs)technische nieuw “alternatief” komt voor foto op canvas en foto op hout zullen ze beiden nog jaren mee kunnen en “in” en bekend blijven.

Wist jij dat wij ook hele mooie goed geprijsde canvassen in het assortiment hebben? Wij verstevigen onze canvassen door een stevige houten plaat direct achter het canvas te plaatsen. Dit geeft extra stevige canvassen.

Werk jij ook veel te hard en loop je op je tandvlees? Zo begin je met oplossen.

Werk jij ook veel te hard en loop je op je tandvlees? Zo begin je met oplossen.

Ik denk dat iedereen vroeg of laat wel eens het gevoel heeft wel erg hard gewerkt te hebben. Je hebt een groot aantal extra stappen gezet voor die ene klant en net wat harder gelopen dan je kon voor die andere klant. Want ja klant is koning en zeker als fotograaf ben jij jouw bedrijf. Soms loop jij jezelf echter compleet voorbij en doe je te veel. Je verdrinkt in de mails, loopt achter met zaken en toch werk jij je uit de naad. En als je dan aan het einde van de maand ook nog eens minder op je eigen bankrekening kan storten voor de boodschappen dan je had gehoopt lijkt het helemaal uit de hand te lopen. Je bent een beetje op. En je bent het zat. Heel zat. Maar toch hou je van je werk. Dilemma.

Dit gevoel is mij volledig bekend. Helaas. En ik ben hier hard voor aan het werk om dit op te lossen. En dit proces deel ik graag met jou want ik weet dat veel fotografen ook veel te hard werken en bijna niet meer kunnen. Vandaag dus stap 1 naar een relaxter leven.

Maak een lijstje met leuke en minder leuke zaken.

Maak een lijstje met zaak gerelateerde zaken die je leuk vindt om te doen en die je energie geven. Als je die dag deze dingen doet heb je een prima dag gehad. Maak in de kolom hiernaast een lijstje met de zaken die je minder leuk vind om te doen. Als dit voor een dag op het programma staat krijg je haast meteen buikpijn en enorme uitstelgedrag.

Schrijf alles op wat je nog wilt doen of uit wilt/moet zoeken.

Opschrijven lucht veel mensen op. Zaken die rondspoken in je hoofd en op de meest onhandige tijdens naar boven komen drijven en lopen te roepen dat ze aandacht willen (denk bijvoorbeeld aan vlak voor het slapen gaan of midden in de nacht…) ga je vastleggen op papier en hier hoef je niet meer aan te denken op dit moment. Je gaat niets vergeten. Schiet later je iets te binnen? Schrijf die er dan gewoon bij, niets aan de hand. Neem desnoods een notitieboekje mee naar ben om je gepieker van je af te schrijven en ga lekker slapen daarna.

Wat verdien je en wat heb je nodig?

Geld verzoent de arbeid. Dat is altijd al zo geweest. Maar wat als je minder verdient dan je eigenlijk zou willen? Moet je op een houtje bijten of kan je je kinderen niet geven wat je zou willen? Dit jaar weer niet op vakantie naar je favoriete vakantieland? Allemaal erg balen. Dit oplossen begint bij inzicht. Inzicht in hoeveel er binnen komt gemiddeld aan opdrachten en hoeveel eruit gaat aan vaste lasten en gemiddeld overige kosten. Weet ook precies wat je privé nodig hebt en hoeveel er eventueel binnen komt via een partner en voor hoeveel jij dan ideaal gezien moet zorgen.

Wat kost je het meeste tijd?

Wat voelt als de dingen waar we het langste mee bezig zijn en wat daadwerkelijk het meeste tijd kost zijn vaak 2 verschillende dingen. Zo maak jij misschien met gemak een paar uur achter elkaar foto’s maar na een uur administratie heb jij het gevoel dat je als de hele dag dat aan het doen bent. Schrijf beide zaken op. De energie en tijd vreters en de zaken die daadwerkelijk het grootste gedeelte van jouw tijd kosten.

Tegen welke problemen/ obstakels loop je aan?

Wat zijn de dingen die je tegenkomt en die je weerhoudt om je werk goed en efficiënt uit te voeren? Is het een camera waarvan de batterij te snel leegloopt? Kost elke avond koken voor het hele gezin je meer tijd dan je lief is? Heb je te weinig ruimte in je studio of heb je eigenlijk een studio nodig en heb je er nu nog geen? Schrijf al deze zaken op.

Zo nu heb je een groot aantal belangrijke zaken een stuk overzichtelijker voor jezelf. Je weet precies wat je wel en niet leuk vind om te doen. Je hebt precies en overzichtelijk staan wat je allemaal nog moet doen en niet moet vergeten. Je weet precies wat je nu aan het einde van de maand nodig hebt en wat je daadwerkelijk verdient. Je weet wat de grootste tijdvreters zijn. Tot slot heb je ook nog eens duidelijk wat jou tegenhoudt in het dagelijks leven om het maximale uit jezelf en uit je bedrijf te kunnen halen. Volgende keer gaan we weer een stap verder zetten naar de oplossing.

Wist je dat er 38 stappen nodig zijn om jouw order af te ronden? Dit zijn de stappen.

Wist je dat er 38 stappen nodig zijn om jouw order af te ronden? Dit zijn de stappen.

Jij als ondernemer weet dat alles meer tijd kost en moeite dan het in eerste instantie lijkt. Foto’s maken is niet slechts op een knopje drukken en hoppa daar is de foto. Klaar! Fotografie is een ambacht. Net als fotoproducten maken zoals wij doen.

Stap 1. Order ontvangen, controleren. Meteen nadat jij een bestelling hebt geplaatst komt er een bevestigingsmail bij ons binnen. Deze mail open ik en daarna controleer ik of de foto’s erbij zitten en of er nog een opmerking in het opmerkingenveld staat.

Stap 2. Inplannen van de order. Ik kopieer de inhoudt van je gehele order en ga deze dan inplannen in de outlook agenda. Hierbij kijk ik goed naar wat er al ingepland staat en of ik alles logischer wijs op die dag af moet kunnen krijgen als ik jouw order daarbij zet. Ook houd ik rekening met een eventuele vermelde deadline waarop het binnen moet zijn. De order print ik uit net als de factuur. De order doe ik in het mapje van de juiste dag zodat ik die op het juiste moment tegen kom.

Stap 3. Bevestigingsmail. Nog niet zo heel erg lang doe ik dit maar de reacties hierop zijn heel erg positief. Ik stuur iedereen die een order plaatst een mailtje met de datum waarop de order ingepland staat. Op deze manier kan jij als fotograaf je klant laten weten dat je order er op een specifieke datum wel binnen moet zijn.

Stap 4. Map aanmaken voor de order. Ik moet de foto’s ergens opslaan voordat ik ze klaar kan maken om naar de printer te sturen. Daarvoor maak ik voor iedere order een mapje aan met besteldatum, naam en order nummer om de foto’s in te zetten.

Als dit eenmaal gedaan is laat ik de order rusten tot 1 dag voor de ingeplande datum.

Stap 5. Foto’s opslaan. Dit is vaak nog een behoorlijk karwij. Zeker als er meerdere boekjes zijn besteld met allemaal andere foto’s. Ik moet dan de foto’s stuk voor stuk opslaan en ze dan meteen een andere naam geven zodat ik weet op welke plek iedere foto komt te staan. Sommige klanten sturen een Wetransfer met de foto’s en vaak hebben ze dan al namen als 1, 2, 3 etc. en hier wordt ik altijd enorm blij van. Dit scheelt namelijk enorm veel werk.

Stap 6. Printfiles maken. De foto’s staan uiteraard nog niet exact in het goede formaat. Regelmatig klopt het aantal dpi ook niet en moet er soms zelf wat bijgesneden worden om een foto passend te krijgen. Iedere foto (met uitzondering van de boekjes) moet ik openen in photoshop. Ik krijg altijd een melding als er een ander profiel dan sRGB wordt gebruikt. Sommige fotografen hebben het Adobe profiel in gebruik. Maakt op zich niet uit want ik kies voor de optie “huidig profiel gebruiken” zodat hij er niet een kleurloze afbeelding van maakt. Dan zet ik de foto in het goede formaat met 0,2 mm extra ruimte om marge te hebben met plakken. En daarnaast controleer ik of de foto in 300 dpi staat en zo nodig pas ik dit aan. Vervolgens als dit nodig is knip ik de foto vierkant of haal ik er alvast het rondje uit zodat ik precies weet waar alles komt. Mocht ik twijfelen stuur ik de klant een mailtje met het voorbeeld erbij. Anders kan ik door en maak ik de “canvas size” 0,5 mm groter. Over canvas gesproken, voor de canvassen heb ik andere templates die ik gebruik om de foto goed neer zetten. Afhankelijk van wat er aangegeven is moet ik de zijkanten spiegelen of uitrekken en zorgen dat het logo er goed op komt te staan. De kaftjes van de boekjes hebben ook weer aparte templates. Hiervoor moet ik in Indesign zijn net als voor de boekjes zelf. Nadat ik de boekjes gemaakt heb en ze moeten op fotopapier dan open ik ze in Photoshop en kijk ik of er wit in zit. Want als er echt puur wit in zit moeten de files met full gloss geprint worden en anders hoeft dit niet. Mochten de boekjes op karton geprint moeten worden dan moet ik ze ook openen in Photoshop om de files bij elkaar te zetten zodat ze op 1 vel papier passen. Alles gebeurt met de hand ik moet foto voor foto verwerken en opslaan. Ik heb diverse printmappen, voor elk materiaal een map. Hier gaat altijd enorm veel tijd inzitten.

Stap 7. Printer checken. Voordat ik kan printen moet ik eerst contoleren of er genoeg in de map klaar staat om te printen. Zo print ik natuurlijk het liefste een hele strook met foto’s die 10 x 10 cm en 10 x 15 cm moeten worden om zo min mogelijk afval te krijgen en papier te verspillen. Daarna moet ik controleren of het juiste materiaal in de printer hangt. Omdat we zoveel producten hebben is dit vaak niet het geval.

Stap 8. Rol/materiaal vervangen in de printer. En dit zijn zware rollen. Het canvas is zwaar en het papier is erg zwaar. Dit is het moment om even te krachtpatsen. Soms hang ik er 4 soorten materiaal in per dag. En dat is op dit moment nog best even knoeien want we hebben eigenlijk te weinig ruimte.

Stap 9. Daadwerkelijk printen. Ik laat het liefste de printer niet alleen als hij bezig is. Zeker kleinere dingen blijven op de printer hangen en vallen niet in de hangmat. Ow en iedere foto wordt met zijn eigen profiel naar de printer gestuurd. Dus ook het Adobe profiel wordt geprint zoals hij moet worden op onze enorm fijne 12 kleuren printer.

Stap 10. Foto’s controleren. Er kan altijd iets mis gaan met printen. Ik ga daarom iedere foto af en controleer of er een stofje op gezeten heeft (geeft een wit vlekje) of dat een printkop iets heeft laten vallen, kan altijd gebeuren. De foto’s die goed zijn doe ik in het mapje van de juiste order en haal ik uit de printmap en de mislukte blijven staan om met de volgende ronde mee geprint te kunnen worden.fotoblok

Stap 11. Boekjes rillen. Om de boekjes te rillen moet ik ze natuurlijk ook eerst contoleren of er niets mis gegaan is met printen. Dan de boekjes losknippen en ik moet aan het begin van de boekjes het papier iets inknippen zodat ik weet waar ik moet beginnen met rillen. Dan schrijf ik op het witte gedeelte van het boekje op of het een 10, 11 of 15 cm boekje is. Dit gaat wel eens fout en dan moet ik opnieuw de file op het vel klaar zetten en dus bij stap 6 weer beginnen. Ook controleer ik de rildikte want fotopapier heeft een bredere ril (anders breekt het fotopapier open) dan het fotokarton. De fotopapieren boekjes moet ik daarnaast tijdens het rillen beschermen met zijdepapier. En dan kan ik gaan rillen.

Stap 12. Matte beschermlaag. Sommige fotografen bestellen hun boekje met matte beschermlaag. Dit is een matte laminaat die beschermt tegen krassen en hij voelt echt heerlijk aan. Deze mate beschermlaag breng ik er met de grootste zorg met de hand op aan. Zowel op het binnenwerk van het boekje als op de foto’s voor de kaften.

fotoblok
Stap 13.
Schoonsnijden. Er zit natuurlijk nog wit om de boekjes heen en een stukje extra marge om de boekjes schoon te kunnen snijden. Hiervoor heb ik een hele handige kleine handmatige stapelsnijder. Nadat ik de boven en onderkant heb schoon gesneden moeten de zijkanten van de voor en achterkant nog en dan is het (binnenwerk) van het boekje klaar.

Stap 14. Forex. De kaftjes van de boekjes worden gemaakt van forex. Dit snij ik zelf met de hand op het juiste formaat. Daarna haal ik met een schuurpapiertje de scherpe randen er van af (ja 8 kanten per 1 kant van het kaftje dus 16 kanten per boekje)

Stap 15. Plakken. Daarna kan ik de kaftjes gaan plakken. Dit wordt ook echt als een boekenkaft gevouwen. Ik knip iets weg zodat er minder grote bobbels komen in het binnenwerk. En het geeft mooie platte boekjes. Daarna plak ik een dubbelzijde plaklaag op de voor en achterkant van het boekje om de kaftjes te kunnen bevestigen. En dan plak ik met de grootste zorg de binnenkanten van het boekje in de kaften.


Stap 16
. Lintje erom of een inschuifhoesje maken. En lintje erom is niet heel veel werk. Het lintje op maat knippen en er een mooie strik in maken. Het inschuifhoesje is een ander verhaal. Dit moet ik losknippen uit het vel. Inknippen om te zien waar ik moet rillen. Rillen op 2 standen er moeten 4 rils in. Achterkant van het hoesje op maat tekenen en snijden. Lijm erop doen en dichtplakken. Even laten drogen. Daarna ook boven en onder schoonsnijden handmatig met de stapelsnijder.

Dan zijn de boekjes klaar. Komen daarna de houtproducten.

Stap 17. Hout zagen. Het hout moet eerst op het juiste formaat gezaagd worden en in de juiste vorm. Voor het steigerhout is dit alleen op maat maar voor huisjes en rondjes moet er veel meer gezaagd worden.

Stap 18. Schuren en afwerken. Alles wordt met de hand geschuurd. Eerst wat grover om bijvoorbeeld een rondje mooi rond te krijgen en daarna wordt alles fijn geschuurd en afgewerkt. Afhankelijk van de gekozen afwerking moet er ook nog gefreesd worden.

fotoblok
Stap 19.
Dopjes erin maken bij de productie die een dopje nodig hebben. En alvast de gaten erin boren voor de houten luikjes.

Stap 20. Schilderen. Sommige producten zoals de rustieke luiken moeten nog een kleurtje krijgen. Ons nieuwe product ook, als er voor wit of zwart gekozen is.

Stap 21. Gaten maken usb’s. Voor de ubs’s moet er best een groot gat in de blokjes geboord worden. Ook dit gebeurt met de hand en moet tijdens het boren regelmatig gecontroleerd worden of de usb er mooi in past.

fotoblok
Stap 22.
Usb’s erin lijmen. Dit gebeurt met super sterke kit en moet echt een halve dag of soms langer staan op optimaal droog te worden.

Stap 23. Afwerken van de usb’s. Er zit altijd wat ruimte tussen het blokje en de usb en dit werken wij in deze stap netjes weg.

Stap 24. Foto’s voorbereiden. Op dit punt ga ik controleren of een foto vernis of echte houtnerf nodig heeft. Is dit niet het geval dan hoef ik alleen de foto netjes te knippen en is hij klaar om geplakt te worden.

Stap 25. Foto’s afwerken. De echte houtnerf is een super sterke folie die ik er met de hand op aan breng. En het vernis breng ik er ook met de grootst mogelijke zorg met de hand op. Ik ben hier altijd best lang mee bezig omdat ik enorm perfectionistisch ben en het moet er echt perfect op komen te zitten. Als dit gedroogd en klaar is kunnen ook deze foto’s netjes geknipt worden.

Stap 26. Plakken. In deze stap ga ik de foto’s op het hout plakken. Ik kijk hier nog een keer de foto’s na of ik niet iets over het hoofd heb gezien. Anders moet ik weer terug naar stap 6 en de foto weer opnieuw printen.fotoblok

Stap 27. Afschuren. Bij de fotoblokken moeten de foto’s afgeschuurd worden zodat ze mooi in het hout overlopen. Ook dit gebeurt met de hand en de grootste zorg.

Stap 28. De scharnieren erin maken bij de rustieke luiken en de luikjes. Bij de rustieke luiken moeten daarna de foto’s op het hout genageld worden.

Stap 29. Ons nieuwe product moet vast gemaakt worden tussen het hout. Daarnaast maak er met een zelf bedachte knoop, het touwtje er aan vast.

Stap 30. Foto’s maken. Ik vind het voor mezelf fijn om een foto te hebben van de meeste producten zodat ik terug kan kijken als er vragen zijn over het product. Als er bijvoorbeeld door ons per ongeluk een foto gewisseld is dan kunnen wij dit heel erg snel nakijken. Of als een order white label direct naar de klant gestuurd is dan is het ook fijn als de fotograaf kan zien hoe het eruit zag wat naar de klant is gegaan. Daarnaast krijgen wij van veel klanten de toestemming om deze foto’s te delen met onze klanten, en dat is echt super fijn!

Stap 31. Inpakken. En dat klinkt simpel maar ons nieuwe product is nu nog echt een ramp om netjes in te pakken en dit duurt altijd wel erg lang. Wij zijn naar een betere manier aan het zoeken om dit op te pakken. Bij verniste producten moet er een extra beschermlaag tussen om er zeker van te zijn dat de vernis niet beschadigd raakt tijdens het verzenden. Je moet er niet aan denken dat de doos vochtig wordt en de foto aan de bubbelfolie blijft plakken. Voordat ik in ga pakken controleer ik nog elke foto en afwerking of alles goed is gegaan en er zo mooi mogelijk op zit. Ik kan dan ook echt een zeur zijn en dan nog net even dat stukje hout wat zachter willen schuren etc. Zodoende is niet alles 123 ingepakt maar ik ben er wel zeker van dat alles goed en heel aan zal komen en goed was bij het inpakken. Soms zie ik wel eens dat een foto net iets is beschadigd is geraakt tijdens bijvoorbeeld het afschuren. Ik moet dan terug naar stap 6.

Stap 32. Labels maken. Dit gebeurt niet automatisch en moet echt even met de hand gebeuren. Labels maken, deze printen en zorgen dat ze op het juiste doosje terecht komen.

Stap 33. Pakketjes wegbrengen. Wij brengen de pakketjes zelf naar een ophaalpunt. Dit is voor ons het moment van poeh het is ons weer gelukt vandaag vanaf nu kunnen we ontspannen.

Stap 34. De order in de backoffice zet ik zelf handmatig op voltooid. Soms doe ik dit iets eerder soms vergeet ik het en is het een paar dagen later. Maar het is fijn als het aantal open orders in de backoffice klopt met het daadwerkelijke aantal. Daarnaast zet ik de map weg met de foto’s die ik in stap 4 gemaakt heb. Het rijtje met open orders neemt weer heerlijk af op dit punt. Tot slot zet ik hem op voltooit in mijn outlook agenda zodat ik weet wat weg is en wat niet.

Stap 35. Foto’s van de producten sturen naar de klant. Hier krijg ik gelukkig hulp bij van Sharon.

fotoblok
Stap 36.
Order verwerken in mijn order overzicht. Ik vind het fijn om te weten hoeveel stuks van alle producten is verkocht. Dit geeft een duidelijk beeld van welke producten er het meeste verkocht worden en welke wat minder zodat wij hier met onze voorraad hout rekening mee kunnen houden.

Stap 37. Factuur inboeken. Soms doe ik dit iets eerder soms wat later maar vaak is dit de laatste stap. De gehele order is weggewerkt en afgehandeld.

Stap 38. He nog eens stap? Ja heel soms vergeet een fotograaf te betalen en dan moeten wij hier een herinnering van sturen en dan zijn wij dus weer met een specifieke order bezig. Maar vaak hoeft dit niet gelukkig.

Het klinkt allemaal eenvoudig. Een blokje maken foto erop afschuren en klaar. Maar nu weet jij dus dat er echt veel meer bij komt kijken dan jij in eerste instantie dacht.

Zo voeg je een zon toe aan je foto – photoshop tutorial

Zo voeg je een zon toe aan je foto – photoshop tutorial

Soms heb je het geluk dat de zon perfect staat en ook nog eens prachtig overkomt op je foto. Maar dit is zeker niet altijd het geval. Dit maakt helemaal niets uit want in onze eerste photoshop tutorial leggen wij uit hoe je eenvoudig een zon toe kan voegen aan je foto’s.

Deze photoshop tutorial is zo geschreven en uitgelegd dat hij ook voor iemand met weinig tot geen photoshop ervaring goed te volgen moet zijn.

Voor deze photoshop tutorial ga ik een zon toevoegen aan een foto die ik met mijn mobiele telefoon heb gemaakt van een zonsondergang. Dit is de onbewerkte foto:

bloemen

Stap 1.

Het maken van de zon. Om altijd goed uit te komen met de zon maak ik een vierkante afbeelding die net zo groot is als de langste kant van de foto. In dit geval is dat 4032 pixels. Dus de nieuwe file die ik aan maak is 4032 x 4032 px groot (File – New). Je krijgt dan een witte achtergrond te zien.

Klik met de rechter muisknop op de laag met het slotje. Je krijgt dan dit te zien:

stap-1

Klik op “Layer from Background”. Daarna krijg je dit te zien:

stap1

Klik hier op “OK”. Het is niet nodig om de laag een naam te geven maar het mag natuurlijk wel. Op zich is het een fijne gewoonte om jezelf aan te leren zeker als je ooit nog bewerkingen gaat maken met meerdere lagen. Je gaat je dan echt rot zoeken dus goed leren benamen van lagen is zeker een goede eigenschap.

Stap 2.

Voor de volgende stap wederom op de laag klikken met de rechter muisknop. Je krijgt dan dit te zien:

stap3

Klik op “Blending Options…”

Dit venster komt dan tevoorschijn:

stap-4

Kies hier voor de optie “Gradiënt Overlay”.

Stap 3.

Klik hierna op de Gradiënt kleur dat nu van zwart naar wit loopt. Hij opent dan een nieuw venster.

stap-5

Nu gaan we de kleuren instellen van de zon. Het middelste van de zon is mooi om wit te maken. Dus de witte kleur aan de rechter kant kan blijven staan. Daarnaast blijft de zwarte kleur ook behouden.

stap-6

Als je onder de balk met kleur klikt verschijnt er een nieuwe pointer met een kleur erin, of zwart of wit natuurlijk. Door dubbel te klikken op deze pointer kun je een nieuwe kleur selecteren.

stap-7

Een mooie donker bruine kleur geeft een mooi effect aan de zwarte kant. Een zachte gele kleur voor aan de witte kant geeft een oranje kleur middenin. Dit komt er dan zo uit te zien:

stap-8

Als we deze overgang hebben dan klik je op “Ok”.

Stel dan de Style in op “Radial”. Mocht je buitenste kleur wit zijn dan kun je het vinkje voor “Reverse” aanzetten. Hij draait dan de kleuren om zodat het zwart buiten zit.

stap-9

Klik met de rechter muisknop op de laag. Klik daarna op “Flatten image.”

stap-10

De zon is klaar!

Stap 4.

Trek je file met de zon uit de bovenste balk als je hem daar als tab ziet naast de foto waar hij in moet. Op deze manier komt de afbeelding los en zie je daar achter je foto.

stap-11

Met de “Move tool” kun je de zon vastpakken en in de afbeelding er achter slepen. Mocht je niet weten welke ik bedoel. Het gaat om deze:

stap-12

Boven de lagen staat een menu welke standaard op “Normal” staat. Als je hier op klikt komen de andere opties tevoorschijn. Selecteer hier de optie “Screen”, of als je de Nederlandse versie hebt dan heet de optie “Bleken”.

stap-13

Het enigste wat je nu nog hoeft te doen is de zon op de juiste plek te zetten en kleiner te maken als je dit wilt. Klaar!

Mocht je niet weten hoe je de zon laag kleiner moet maken. Dat is met deze tool:

stap-14

Met de rechter muisknop klik je op de zon. Je krijg dan een menu waar je kiest voor “Free transform”. Je krijgt dan vierkantjes in de hoeken van de zon en deze kun je schuiven om de zon groter of kleiner te maken.

stap-15

TIP!  Als je de shift toets ingedrukt houdt tijdens het schuiven blijft de afbeelding altijd perfect vierkant.

Mocht je er niet uitkomen, vraag mij gerust om hulp 🙂

eindresultaat

voorbeeld-1

voorbeeld-5

voorbeeld-2

30+ manieren om als fotograaf professioneler over te komen online.

30+ manieren om als fotograaf professioneler over te komen online.

Zo komt je fotostudio zeer professioneel over online, zelfs als je (nog) niet fulltime fotografeert.

Het lijkt in het begin zo gemakkelijk. Je kan goed fotograferen dus om een professionele fotograaf te zijn bezoek je braaf de KvK, laat je een mooie website maken en visitekaartjes drukken.

Ow en als het even kan nog een goede Facebookpagina waar je al je vrienden en familie leden voor uitnodigt. Zo klaar, laat al die boekingen maar komen!

Misschien dacht je zo of in ieder geval een beetje toen je begon met je fotografie bedrijf.

Helaas pakt dit allemaal wat anders uit. Je hebt je vast meerdere malen afgevraagd, hoe val ik nou op met mijn bedrijf? Hoe krijg ik meer opdrachten binnen en haal ik meer omzet elke maand?

De volgende acties kan je ondernemen om je bedrijf er online professioneler uit te laten zien. En er professioneler uitzien online wekt vertrouwen, zorgt in de loop van de tijd voor meer klanten, een betere reputatie en imago en ook nog eens meer omzet.

 1. Zorg ervoor dat je domeinnaam gemakkelijk te onthouden is.
  Dit hoeft niet perse je hele bedrijfsnaam te zijn maar kan wel natuurlijk. Zolang het voor jouw klanten maar goed te onthouden en logisch is. Ga jezelf ook te raden of je bedrijfsnaam nog actueel is en tijdloos. Is het over 10 jaar nog steeds een passende bedrijfsnaam?
 2. Kies een webhost + thema die niet te traag zijn en ook nog eens juist weergeeft op mobiel.
  Je kent die sites vast wel die je moet openen en je dan op je gemak een kopje koffie kan gaan drinken. Moet je naar de volgende pagina klikken, hup koppie koffie nummer 2 er maar achteraan. Dat is voor iedereen erg vervelend. Kijk ook goed naar updates en zorg ervoor dat je overal de nieuwste versie van hebt. Zowel je thema als wordpress krijgen regelmatig updates om alles veilig en snel te houden. Deze overslaan maakt het alleen maar moeilijker in de toekomst om een update uit te voeren (been there…)
 3. Wees niet te creatief met je navigatie.
  Hoewel het misschien er erg lek uit kan zien en erg origineel over kan komen zoekt je klant zich rot. Ga na wat gebruikelijke benamingen zijn en hoe anderen hun navigatie opbouwen. Hoewel “briefjes” als menu item er misschien leuk uit ziet en origineel is, niet iedereen verwacht daar het contact formulier (ik heb hem voorbij zien komen na me eerst rot te hebben gezocht) Niet doen dus.
 4. Branding branding branding.
  Het mag niet zo zijn dat je Facebook pagina niet bij jouw bedrijf lijkt te passen. Dat de (potentiele) klant vanaf je Facebook op je website komt en zich afvraagt wel op de goede plek te zijn beland. Jij hebt als fotograaf waarschijnlijk een hele eigen stijl ontwikkeld in je fotografie. Als het goed is, is jouw foto eruit te pikken door je klant omdat het helemaal bij jou en je bedrijf past. Je website zou in diezelfde stijl moeten zijn. In de praktijk blijkt dit toch vaak niet te matchen met elkaar. Zo kwam ik onderlaatst een fotograaf tegen die in haar fotografie natuurlijk licht gebruikt, en veel werkt met zachte en natuurlijke tinten. Prachtig. Ik was dan ook verbaasd een website aan te treffen met felle knal kleuren.
 5. Inschrijvingen voor je nieuwsbrief.
  Zorg dat hier een duidelijke plek voor is. Iemand kan nu nog niet de tijd en middelen hebben om een shoot bij jou te boeken maar kan wel nu al geïnteresseerd zijn in een shoot voor over een tijdje. Een aankomend kindje bijvoorbeeld. Dan willen ze mogelijk heel graag eens in de zoveel tijd jouw nieuwsbrief ontvangen met een update en eventueel een leuke actie of aanbieding of een nieuwe soort shoot die je aan gaat bieden. Niets is zo leuk als een nieuwsbrief te versturen naar geïnteresseerden en er dan ook nog een aantal klanten uit te halen, toch? En een kleine tip, mocht je het toevallig een week heel erg rustig hebben, doe hier dan iets leuks mee. Je kan beter iets verdienen dan niets verdienen.
 6. Schrijf (en stuur!) sterke nieuwsbrieven.
  Iedereen die zich inschrijft voor je nieuwsbrief verwacht hier wel iets van. Maak het je niet te gemakkelijk want hier zal de ontvanger snel doorheen prikken. En dat is zonde van je tijd. Je bent fotograaf, dus als je een nieuwsbrief stuurt met mooie plaatjes erin zal je doelgroep dit zeer waarderen. En let op, zorg ervoor dat je nieuwsbrief past bij je huisstijl.
 7. Zorg dat alle linken werken.
  Er is niets zo vervelend als op een pagina uitkomen die niet werkt. Of een contactformulier die het niet doet. Let hier heel erg goed op.
 8. Ook je teksten zijn belangrijk.
  Iemand die een shoot wil boeken wil natuurlijk praktische informatie zo kunnen vinden. Welke prijzen voor welke shoots. Hoe lang duren die shoots en wat krijg ik dan allemaal. Maar dat is niet het enigste. Degene die een shoot bij je wil boeken is ook erg benieuwd naar wat voor persoon jij bent. Als mensen willen wij ons altijd identificeren met anderen. Daarom raakt het ene ons wel en het andere ons niet. Heel erg egoistisch zijn wij altijd op zoek naar iets van onszelf. Heeft de fotograaf bijvoorbeeld ook kinderen? Is hij/zij getrouwd noem maar op. Of ook dol op wandelen of heeft ook een leuke viervoeter in huis rondhuppelen. Het zijn stuk voor stuk zaken die een klant gemeenschappelijk met jou kan hebben en dit kan er voor zorgen dat de klant toch liever naar jou toe gaat. Je zou denken dat dit misschien niet professioneel overkomt en je moet ook niet je hele levensverhaal gaan delen. Maar menselijk en professioneel overkomen (jij weet immers echt wel waar je mee bezig bent) komt juist heel erg betrouwbaar over.
 9. Laat ook zien je je bent.
  Een foto zegt meer dan duizend woorden en datzelfde geldt voor een foto van jou en jouw eventuele fotopartner. Een goede foto van jezelf mag daarom eigenlijk niet ontbreken op je website … Zeker bij zoiets persoonlijks als een fotoshoot.
 10. Zorg dat de informatie op je website altijd actueel is en klopt.
  Vergeet geen prijzen aan te passen of zaken te vermelden. Probeer ook zo volledig mogelijk te zijn over de producten die je biedt. Kunnen klanten bijvoorbeeld ook bij jou terecht voor een mooi canvasdoek en wat kost dit dan (of hoe ziet dat er dan concreet uit?)? Of heb jij originele producten in je assortiment waar uit gekozen kan worden? Het straalt vertrouwen uit aan de klant als ze weten wat ze kunnen verwachten en welke keuzes ze bij jou allemaal hebben. Dit kan je een flinke voorsprong op je concullega opleveren. Want als ze bij jou boeken omdat jij van die mooie unieke producten biedt die ze in de eerste oogopslag niet bij de concurrent zien boekt die klant toch maar mooi bij jou.
 11. Zorg voor een nette en volledige prijslijst.
  Eerder kwam dit al globaal voorbij maar ik wil hier toch even wat langer bij stil staan. Je prijzen zichtbaar maken wil niet zeggen dat ze binnen 1 klik voor de hele wereld zichtbaar moeten zijn. Je kan ook de prijzen in een mooi vormgegeven pdf zetten (uiteraard ook volledig in jouw huisstijl). Dit zou ook een mooie pagina kunnen zijn voor een aanmeld formulier voor je nieuwsbrief. Wijs ze erop dat je soms bijvoorbeeld korte thema shoots hebt (die tijdelijk beschikbaar zijn) voor mooie prijzen en dat je hem/haar hier graag van op de hoogte houdt in je nieuwsbrief. Geef dan ook aan hoe vaak je een nieuwsbrief wilt gaan versturen. Bijvoorbeeld 1 of 2 keer per maand. En houd je hier dan ook aan.
 12. Maak gebruik van klanten reacties.
  Dit kunnen eerlijke en oprechte geschreven stukjes zijn maar je kan hier natuurlijk veel meer uithalen. Vraag bijvoorbeeld vlak na de shoot aan de klant hoe ze de shoot hebben ervaren. Het liefste met de opstelling van de shoot nog op de achtergrond. Film dit met bijvoorbeeld een goede telefoon. Achteraf kun je hiervan een leuk filmpje maken. Bijvoorbeeld van beelden van de mensen afgewisseld met foto’s van het eindresultaat van die specifieke shoot. Nog leuker is het als te zien is hoe het eindresultaat door jouw klant ontvangen wordt. Hoe de tranen in de ogen schieten bij het zien van bijvoorbeeld het fotoboek. Als dat geen vertrouwen en interesse wekt bij nieuwe klanten ….
 13. Wees duidelijk over je reactietijd.
  Laat duidelijk weten hoe lang het normaal gesproken duurt voordat er een antwoord wordt gegeven op mails. Zet dit bijvoorbeeld op de pagina met je contactformulier of zet dit duidelijk in je autoresponder. Duidelijkheid is wel zo prettig.
 14. Schrijf blog berichten.
  Sommigen vinden dit zonde van hun tijd en anderen maken van elke shoot een uitgebreide blog. Ga voor jezelf na wat jij het prettigste vind. En let er goed op hoe vaak je berichten daadwerkelijk gelezen worden. Als er amper mensen doorklikken naar je berichten is het of tijd om er mee te stoppen of tijd om te kijken hoe je ze beter/leuker/ aantrekkelijker kan maken. Schrijf bijvoorbeeld een leuke blog over jouw meeste bijzondere shoots. Of de grappigste momenten tijdens een shoot (van 2016?). Of ga leuke oneliners verzamelen van wat klanten tegen jouw zeggen die in het begin wat onzeker zijn. Of leuke opmerkingen van kinderen tijdens een shoot. Maak een collage van de grappigste gezichtsuitdrukkingen van ouders/baby’s of kinderen. Ik noem maar even wat. Als je iets leuks hebt gevonden kan je dit best vaker herhalen. Bijvoorbeeld 4 keer per jaar met de seizoenen mee of elke maand. Wees creatief.
 15. Moedig reacties op je blog aan.
  Bij elk blogbericht zou je aan moeten moedigen tot het geven van reacties. Heb je het in een bericht bijvoorbeeld over grappige momenten tijdens een shoot, vraag dan de lezers om hun grappigste momenten tijdens een shoot. Maar als je het wat breder trekt kunnen er meer mensen een reactie geven. Bijvoorbeeld door te vragen naar de grappigste momenten tijdens het foto’s maken van hun eigen kinderen.
 16. Geef zo vaak mogelijk een reactie op de reacties op je blog berichten.
  Geef een reactie op hun reacties en laat zien dat je reacties waardeert. Dit schept een band. Ook voor degene die geen reactie plaatsen maar wel die van anderen lezen. Jouw reacties hierop zorgen er toch voor dat ze jou weer een beetje beter leren kennen.
 17. Verwijder gerust negatieve reacties.
  De trollen op het internet zullen zeker jouw blog ook (gaan) vinden. Dit is niet te voorkomen. Er zijn mensen die het leuk vinden om te pesten of stomme en beledigende reacties achter te laten. Ook al zijn deze mensen ooit klant bij je geweest en over wat dan ook niet tevreden geweest, je bent niet verplicht om deze reactie te laten staan. Het is nog altijd jouw website en jouw blog.
 18. Geef net dat beetje extra.
  Het kan zo makkelijk zijn als een leuke printable checklist voor het goed voorbereid aan een shoot beginnen. Jij onderscheid je hier mee en de klant kan het net wat meer vertrouwen geven om daadwerkelijk een shoot bij jou te boeken.
 19. Gebruik dezelfde foto/logo op elk social media kanaal.
  Hierin wisselen kan voor verwarring zorgen. Dus zorg ervoor dat dit hetzelfde is en blijf consistent. Dit vergroot de herkenbaarheid van jouw bedrijf en oogt professioneel.
 20. Link altijd naar je website op social media.
  Maakt niet uit welk kanaal, zorg ervoor dat er een linkje naar jouw website in staat. Niet vergeten.
 21. Zorg ervoor dat de cover afbeelding bij jouw huisstijl past.
  Dit wordt nog wel eens makkelijk vergeten. Of het nu gaat over die van Twitter of Facebook, het totaal plaatje moet kloppen met je bedrijf. Maak er iets leuks van wat vooral goed past.
 22. Omschrijving van wat je doet.
  Onder je profiel kun je vaak kort zeggen wat je doet. Richt jij je bijvoorbeeld vooral op newborn of familie fotografie? Vertel dat hier.
 23. Plaats.
  Bij veel social media kun je aangeven waar je zit. Maak hier gebruik van en vul dit even in. Dan hoeven geïnteresseerden hier niet naar te zoeken als ze mooi vinden wat je doet.
 24. Regelmaat.
  Laat regelmatig iets van je horen via de diverse social media kanalen. In ieder geval een paar keer per week als dit gaat. Zo laat je zien dat je nog volop met je bedrijf bezig bent en de zaken serieus neemt.
 25. Reageer.
  Ook via social media kunnen vragen gesteld worden. Zorg ervoor dat je hier antwoord op geeft.
 26. E-mail adres.
  Ik ga er van uit dat je website iets is van www.blabla.nl/.eu/.com Het staat wel zo professioneel om dan een email adres te gebruiken dat heet info@blabl.nl/.eu/.com Het voordeel van gmail is wel dat alle mails van dezelfde persoon bij elkaar komen te staan waardoor een mailwisseling gemakkelijk is terug te kijken. Maar wist je dat Outlook zo ook in te stellen is? En het staat ook nog eens veel professioneler.
 27. Handtekening onder je mails.
  Dit is de perfecte plek om je logo te laten zien, je naam en contactgegevens. Vergeet hier ook niet de linken neer te zetten naar je social media kanalen. Het is een eenvoudige manier om nieuwe volgers te krijgen.
 28. Stuur een welkom mail naar nieuwe klanten.
  Een goed geïnformeerde klant is een blije klant. Zorg ervoor dat je de belangrijkste informatie op een rijtje hebt wat je eenvoudig naar nieuwe klanten kan mailen.
 29. Je hoeft niet altijd overal online te zijn.
  Het voelt misschien soms wel alsof je aan elke nieuwe social media ding mee moet doen. Niets is minder waar. Beperk je tot degene waar je echt iets mee hebt. Wees ook niet bang om met een kanaal te stoppen als het toch niet iets voor jou blijkt te zijn. Heb jij bijvoorbeeld niets met Twitter en krijg je maar met moeite volgers en reacties, stop er dan gewoon mee en verwijder je profiel. Je kan beter geen account hebben dan een net niet account (je wilt wel maar het lukt niet…)
 30. Interesse tonen in anderen.
  In het dagelijks leven praat je ook niet alleen over jezelf en wat jij allemaal doet. Online is niet veel anders. Toon oprechte interesse in anderen. Probeer bijvoorbeeld een mede fotograaf te helpen of geef die ene moeder een paar (vriendelijke!) tips over hoe ze leukere foto’s kan maken van haar baby.
 31. Nooit nooit nooit werk “lenen” van anderen.
  Niemand heeft zijn of haar ogen in de broekzak zitten. En natuurlijk als jij ziet dat je concullega nu bezig is met korte kerst shoots denk jij waarschijnlijk ow natuurlijk dat moet ik ook nog doen. Dat is helemaal niet erg iedereen wordt continu door de ander geïnspireerd. Zolang het maar bij inspiratie blijft en niet uit gaat lopen op jatwerk. Jij zou het ook niet tof vinden als dat andersom zou zijn. 

Zo dat waren de tips. Heb jij nog tips voor andere fotografen die je gemist hebt in dit overzicht? Deel ze gerust in een reactie hieronder.