In 5 simpele stappen beter gevonden worden in Google.

Je bent niet zomaar op deze pagina gekomen. Jij weet heel erg goed dat alleen een mooie website hebben niet voldoende is om een constante stroom aan nieuwe klanten aan te trekken. Je hoort wel eens wat over tips en tricks en die zou je best eens willen proberen. Niet doen! Google hakt je in de pan. Want weet je, Google heeft maar 1 doel en geen verborgen agenda. Google wil diegene die een specifieke zoekterm intikt het beste resultaat geven.

En om je überhaupt een kans te kunnen geven om je hoog in te delen zal Google toch moeten weten wat er allemaal op je website staat. Je moet dit een beetje vergelijken met een fysieke winkel of restaurant. Jij kan een prachtige winkel hebben ergens in Nederland of België. Prachtig aanbod en alles ziet er gelikt uit. Maar niemand weet het adres…. Ja dan krijg je dus ook geen klanten of hooguit een paar via mond tot mond reclame. Als je SEO op de juiste manier toepast, geef je als het ware aan Google het adres van je website tot in detail door, naar elk onderdeel van je website. Sterker nog, niet alleen het adres maar een hele uitgewerkte routeplanner erbij. Je kunt dan wel raden dat je veel meer bezoekers zal krijgen en dus ook meer klanten.

Voordat ik verder ga wil ik eerst wat misverstanden de wereld uit helpen.

SEO is alleen interessant voor grote bedrijven!

Echt niet dus. Juist ook “kleinere” bedrijven zoals fotografie bedrijven hebben heel erg veel baat bij SEO. Zoals eerder al gezegd. Als je de SEO goed uitgewerkt hebt, dan lever je Google je adres en een kant en klare wegenkaart naar je bedrijf toe. Google is hier dol op dus als iemand aan Google vraagt of hij iemand kent die een specifieke shoot in een bepaalde omgeving aanbied, dan weet Google natuurlijk welke fotograaf hij als eerste zal tonen.

SEO is achterhaald, je site moet gewoon goed zijn!

Komen we weer uit op die prachtige winkel met alles er op en eraan die ergens staat waarvan niemand weet waar. Of dat prachtige restaurant met dat heerlijke eten en dat o zo vriendelijke personeel. Maar niemand heeft het adres en weet waar het staat. En daarom heb je dus een site nodig die te lezen is door zoekmachines.

Mond tot mond reclame is belangrijker dan SEO!

Ik zal de laatste zijn die zal zeggen dat mond tot mond reclame niet werkt of niet goed genoeg is. Er zijn bedrijven die kunnen er goed genoeg op draaien. Maar ik denk jij niet anders zou je er niet mee in je maag zitten dat je site niet goed gevonden wordt. Je hoeft niet te kiezen, je kan beiden gebruiken. Als de zaken nu niet gaan zoals je wilt dan moet je ook niet blijven doen wat je nu doet.

Niet iedereen kan op nummer 1 staan in de zoekresultaten…

Klopt helemaal en dat is ook absoluut niet de bedoeling. De enigste reden dat jij niet goed zou draaien met een goede reden is dat er meer fotografen zijn dan er vraag is. Zeker als er klanten zijn die naar bijvoorbeeld “Fotograaf Tilburg” zoeken. Ik kan jou vertellen dat 100 a 1.000 keer per maand er gezocht wordt op deze zoekterm. Volgens Facebook zijn er in Tilburg 20 personen die hebben aangegeven dat ze als werk “fotograaf” zijn. Of dit allemaal fotografen met een studio zijn en of deze net het soort shoot aanbieden dat ze daadwerkelijk zoeken laat ik even in het midden. Stel dat dit er elke maand gemiddeld 500 zijn dan zouden dit er 25 per fotograaf kunnen zijn. Nu zal de nummer 1 de meeste bezoeken krijgen maar deze fotograaf kan waarschijnlijk geen 500 shoots per maand doen. En deze zal ook niet iedereen aanspreken of biedt elke soort shoot dat er gezocht kan worden. Want of een klant uiteindelijk met een fotograaf in zee gaat is van meer factoren afhankelijk dan alleen gevonden worden. Maar gevonden worden door genoeg mensen is zeker een hele goede eerste stap.

DAG 1. Zoektermen. Ik ga je alles leren over zoektermen. Hoe je de juiste zoektermen vindt en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste zoektermen. Erg belangrijk want zonder de juiste zoektermen zal je ook nooit door de juiste mensen gevonden wordt. En dat zou toch heel erg zonde zijn van je inspanningen.

DAG 2. Alt-tags. Er zijn best veel soorten tags maar de alt-tag vind ik 1 van de meest ondergeschoven kindjes. De meeste fotografen denken er geen seconde over na welke naam ze een foto moeten geven. Terwijl het een naam geven en een alt-tag invullen o zo belangrijk is. Zeker omdat Google (nog) niet kan zien wat er op een foto staat. Dit zal je dus echt moeten gaan vertellen tegen Google.

DAG 3. Titels. Niet iedereen kan op nummer 1 staan. En dat hoeft ook niet. Want de juiste titel kan een wereld van verschil maken. Een pakkende titel trekt niet alleen de aandacht, maar zorgt er ook voor dat er op geklikt wordt. Dus, hoe maak je dan zo’n goede pakkende titel? Dat komt uitgebreid aan bod op dag 3 van deze challenge.

DAG 4. De home page en SEF. Deze dag gaan we kijken naar de belangrijkste pagina van allemaal, de home page. Een kleine aanpassing kan er voor zorgen dat deze meteen een stuk beter gevonden wordt. Daarnaast kijken we naar SEF. Ook weer iets technischer maar zeker te doen in 1 dag tijd.

DAG 5. Sitemap. De sitemap is als het ware de inhoudsopgave van jouw website. Niet heel lastig in te schatten dat dit enorm belangrijk is voor de zoekmachines om deze goed te hebben staan en vooral ook vindbaar voor Google. Deze laatste dag van de challenge ga ik je precies uitleggen hoe dit moet.

Wie gaat mij dit leren?

Nou dat zal ik zijn. Angela van der Wiel. Een creatieve duizendpoot met een marketing en communicatie achtergrond. Als ik iets niet weet dan bijt ik mij er in vast tot ik alle ins en outs weet. Dit was ook zo met SEO. Ik heb mij hier lange tijd in verdiept, lessen gevolgd bij de besten en advies ingewonnen van ondernemers die hier heel erg goed in scoren. Owja en ik heb zo’n beetje elk boek verslonden over dit onderwerp zodat jij dit niet hoeft te doen. Ik heb al deze kennis verwerkt in hapklare brokken speciaal voor de creatieve geest.