Wij krijgen regelmatig de vraag in welk kleurenprofiel wij printen en hoe dit ingesteld moet worden. En andere vragen over kleurbeheer. Helemaal geen rare vragen. Het is soms ook erg lastig en als je niet door hebt wat je doet kan dit soms ineens mis gaan. Met als gevolg en donkere foto of kleuren die er compleet anders uitzien. Uit ervaring weten wij dat dit zelfs bij de beste fotografen nog wel eens mis kan gaan. Daarom helpen wij met dit artikel je graag de goede kant op.

Ten eerste, wij printen met sRGB kleuren. Toch krijgen wij vaak foto’s binnen die en ander of soms zelfs geen profiel bevatten. Dit kunnen wij zien omdat wij dan de melding krijgen die hieronder staat.

profiel

Omdat wij altijd in sRGB printen klikken wij op de middelste optie. Vaak is de afbeelding goed. Sommige fotografen geven een hele creatieve draai aan foto’s met de mooiste filters ed. Vergeleken met een onbewerkte foto wordt dan veel rood bruin of wat dan ook gebruikt. Super mooi maar dit is smaak. Voor ons is het moeilijk in te schatten of de foto dan daadwerkelijk zo rood roze bruin etc. moet zijn of dat er iets mis gaat.

Om problemen te voorkomen, zorg ervoor dat je foto’s op sRGB staan. Hier kan je dit controleren:

profiel2

Foto afmetingen

Wat ook nog wel eens verkeerd gaat is het formaat van de foto. Dit gaat vaker mis dan je denkt. Wij printen op 300 dpi. DPI staat voor Dots per inch, en dus niet Pixels per centimeter. Toch zien wij heel vaak dit soort dingen langskomen:

profiel3

Zelfs dit soort dingen zijn niet onbekend bij ons:

profiel4

Dit is een foto die er in photoshop groot uit ziet. Terwijl voor de print dit dan toch echt een foto van 1 cm bij 1,5 cm is. Met een onprintbaar aantal DPI. Hier kan je dit controleren:

profiel5

En raar maar waar, soms krijgen wij van 1 klant 10 foto’s en dan staat er 1tje op deze manier ingesteld. Terwijl de fotograaf geen idee heeft dat dit zo is en hoe dit kan. Dus twijfel je, kijk het even na. sRGB en 300 DPI en niet pixels per centimeter. Wij controleren dit altijd, dus wees gerust. En mochten wij twijfelen over de kleurinstellingen of wat dan ook dan sturen wij altijd even een berichtje.

handtekening