Zo komt je fotostudio zeer professioneel over online, zelfs als je (nog) niet fulltime fotografeert.

Het lijkt in het begin zo gemakkelijk. Je kan goed fotograferen dus om een professionele fotograaf te zijn bezoek je braaf de KvK, laat je een mooie website maken en visitekaartjes drukken.

Ow en als het even kan nog een goede Facebookpagina waar je al je vrienden en familie leden voor uitnodigt. Zo klaar, laat al die boekingen maar komen!

Misschien dacht je zo of in ieder geval een beetje toen je begon met je fotografie bedrijf.

Helaas pakt dit allemaal wat anders uit. Je hebt je vast meerdere malen afgevraagd, hoe val ik nou op met mijn bedrijf? Hoe krijg ik meer opdrachten binnen en haal ik meer omzet elke maand?

De volgende acties kan je ondernemen om je bedrijf er online professioneler uit te laten zien. En er professioneler uitzien online wekt vertrouwen, zorgt in de loop van de tijd voor meer klanten, een betere reputatie en imago en ook nog eens meer omzet.

 1. Zorg ervoor dat je domeinnaam gemakkelijk te onthouden is.
  Dit hoeft niet perse je hele bedrijfsnaam te zijn maar kan wel natuurlijk. Zolang het voor jouw klanten maar goed te onthouden en logisch is. Ga jezelf ook te raden of je bedrijfsnaam nog actueel is en tijdloos. Is het over 10 jaar nog steeds een passende bedrijfsnaam?
 2. Kies een webhost + thema die niet te traag zijn en ook nog eens juist weergeeft op mobiel.
  Je kent die sites vast wel die je moet openen en je dan op je gemak een kopje koffie kan gaan drinken. Moet je naar de volgende pagina klikken, hup koppie koffie nummer 2 er maar achteraan. Dat is voor iedereen erg vervelend. Kijk ook goed naar updates en zorg ervoor dat je overal de nieuwste versie van hebt. Zowel je thema als wordpress krijgen regelmatig updates om alles veilig en snel te houden. Deze overslaan maakt het alleen maar moeilijker in de toekomst om een update uit te voeren (been there…)
 3. Wees niet te creatief met je navigatie.
  Hoewel het misschien er erg lek uit kan zien en erg origineel over kan komen zoekt je klant zich rot. Ga na wat gebruikelijke benamingen zijn en hoe anderen hun navigatie opbouwen. Hoewel “briefjes” als menu item er misschien leuk uit ziet en origineel is, niet iedereen verwacht daar het contact formulier (ik heb hem voorbij zien komen na me eerst rot te hebben gezocht) Niet doen dus.
 4. Branding branding branding.
  Het mag niet zo zijn dat je Facebook pagina niet bij jouw bedrijf lijkt te passen. Dat de (potentiele) klant vanaf je Facebook op je website komt en zich afvraagt wel op de goede plek te zijn beland. Jij hebt als fotograaf waarschijnlijk een hele eigen stijl ontwikkeld in je fotografie. Als het goed is, is jouw foto eruit te pikken door je klant omdat het helemaal bij jou en je bedrijf past. Je website zou in diezelfde stijl moeten zijn. In de praktijk blijkt dit toch vaak niet te matchen met elkaar. Zo kwam ik onderlaatst een fotograaf tegen die in haar fotografie natuurlijk licht gebruikt, en veel werkt met zachte en natuurlijke tinten. Prachtig. Ik was dan ook verbaasd een website aan te treffen met felle knal kleuren.
 5. Inschrijvingen voor je nieuwsbrief.
  Zorg dat hier een duidelijke plek voor is. Iemand kan nu nog niet de tijd en middelen hebben om een shoot bij jou te boeken maar kan wel nu al geïnteresseerd zijn in een shoot voor over een tijdje. Een aankomend kindje bijvoorbeeld. Dan willen ze mogelijk heel graag eens in de zoveel tijd jouw nieuwsbrief ontvangen met een update en eventueel een leuke actie of aanbieding of een nieuwe soort shoot die je aan gaat bieden. Niets is zo leuk als een nieuwsbrief te versturen naar geïnteresseerden en er dan ook nog een aantal klanten uit te halen, toch? En een kleine tip, mocht je het toevallig een week heel erg rustig hebben, doe hier dan iets leuks mee. Je kan beter iets verdienen dan niets verdienen.
 6. Schrijf (en stuur!) sterke nieuwsbrieven.
  Iedereen die zich inschrijft voor je nieuwsbrief verwacht hier wel iets van. Maak het je niet te gemakkelijk want hier zal de ontvanger snel doorheen prikken. En dat is zonde van je tijd. Je bent fotograaf, dus als je een nieuwsbrief stuurt met mooie plaatjes erin zal je doelgroep dit zeer waarderen. En let op, zorg ervoor dat je nieuwsbrief past bij je huisstijl.
 7. Zorg dat alle linken werken.
  Er is niets zo vervelend als op een pagina uitkomen die niet werkt. Of een contactformulier die het niet doet. Let hier heel erg goed op.
 8. Ook je teksten zijn belangrijk.
  Iemand die een shoot wil boeken wil natuurlijk praktische informatie zo kunnen vinden. Welke prijzen voor welke shoots. Hoe lang duren die shoots en wat krijg ik dan allemaal. Maar dat is niet het enigste. Degene die een shoot bij je wil boeken is ook erg benieuwd naar wat voor persoon jij bent. Als mensen willen wij ons altijd identificeren met anderen. Daarom raakt het ene ons wel en het andere ons niet. Heel erg egoistisch zijn wij altijd op zoek naar iets van onszelf. Heeft de fotograaf bijvoorbeeld ook kinderen? Is hij/zij getrouwd noem maar op. Of ook dol op wandelen of heeft ook een leuke viervoeter in huis rondhuppelen. Het zijn stuk voor stuk zaken die een klant gemeenschappelijk met jou kan hebben en dit kan er voor zorgen dat de klant toch liever naar jou toe gaat. Je zou denken dat dit misschien niet professioneel overkomt en je moet ook niet je hele levensverhaal gaan delen. Maar menselijk en professioneel overkomen (jij weet immers echt wel waar je mee bezig bent) komt juist heel erg betrouwbaar over.
 9. Laat ook zien je je bent.
  Een foto zegt meer dan duizend woorden en datzelfde geldt voor een foto van jou en jouw eventuele fotopartner. Een goede foto van jezelf mag daarom eigenlijk niet ontbreken op je website … Zeker bij zoiets persoonlijks als een fotoshoot.
 10. Zorg dat de informatie op je website altijd actueel is en klopt.
  Vergeet geen prijzen aan te passen of zaken te vermelden. Probeer ook zo volledig mogelijk te zijn over de producten die je biedt. Kunnen klanten bijvoorbeeld ook bij jou terecht voor een mooi canvasdoek en wat kost dit dan (of hoe ziet dat er dan concreet uit?)? Of heb jij originele producten in je assortiment waar uit gekozen kan worden? Het straalt vertrouwen uit aan de klant als ze weten wat ze kunnen verwachten en welke keuzes ze bij jou allemaal hebben. Dit kan je een flinke voorsprong op je concullega opleveren. Want als ze bij jou boeken omdat jij van die mooie unieke producten biedt die ze in de eerste oogopslag niet bij de concurrent zien boekt die klant toch maar mooi bij jou.
 11. Zorg voor een nette en volledige prijslijst.
  Eerder kwam dit al globaal voorbij maar ik wil hier toch even wat langer bij stil staan. Je prijzen zichtbaar maken wil niet zeggen dat ze binnen 1 klik voor de hele wereld zichtbaar moeten zijn. Je kan ook de prijzen in een mooi vormgegeven pdf zetten (uiteraard ook volledig in jouw huisstijl). Dit zou ook een mooie pagina kunnen zijn voor een aanmeld formulier voor je nieuwsbrief. Wijs ze erop dat je soms bijvoorbeeld korte thema shoots hebt (die tijdelijk beschikbaar zijn) voor mooie prijzen en dat je hem/haar hier graag van op de hoogte houdt in je nieuwsbrief. Geef dan ook aan hoe vaak je een nieuwsbrief wilt gaan versturen. Bijvoorbeeld 1 of 2 keer per maand. En houd je hier dan ook aan.
 12. Maak gebruik van klanten reacties.
  Dit kunnen eerlijke en oprechte geschreven stukjes zijn maar je kan hier natuurlijk veel meer uithalen. Vraag bijvoorbeeld vlak na de shoot aan de klant hoe ze de shoot hebben ervaren. Het liefste met de opstelling van de shoot nog op de achtergrond. Film dit met bijvoorbeeld een goede telefoon. Achteraf kun je hiervan een leuk filmpje maken. Bijvoorbeeld van beelden van de mensen afgewisseld met foto’s van het eindresultaat van die specifieke shoot. Nog leuker is het als te zien is hoe het eindresultaat door jouw klant ontvangen wordt. Hoe de tranen in de ogen schieten bij het zien van bijvoorbeeld het fotoboek. Als dat geen vertrouwen en interesse wekt bij nieuwe klanten ….
 13. Wees duidelijk over je reactietijd.
  Laat duidelijk weten hoe lang het normaal gesproken duurt voordat er een antwoord wordt gegeven op mails. Zet dit bijvoorbeeld op de pagina met je contactformulier of zet dit duidelijk in je autoresponder. Duidelijkheid is wel zo prettig.
 14. Schrijf blog berichten.
  Sommigen vinden dit zonde van hun tijd en anderen maken van elke shoot een uitgebreide blog. Ga voor jezelf na wat jij het prettigste vind. En let er goed op hoe vaak je berichten daadwerkelijk gelezen worden. Als er amper mensen doorklikken naar je berichten is het of tijd om er mee te stoppen of tijd om te kijken hoe je ze beter/leuker/ aantrekkelijker kan maken. Schrijf bijvoorbeeld een leuke blog over jouw meeste bijzondere shoots. Of de grappigste momenten tijdens een shoot (van 2016?). Of ga leuke oneliners verzamelen van wat klanten tegen jouw zeggen die in het begin wat onzeker zijn. Of leuke opmerkingen van kinderen tijdens een shoot. Maak een collage van de grappigste gezichtsuitdrukkingen van ouders/baby’s of kinderen. Ik noem maar even wat. Als je iets leuks hebt gevonden kan je dit best vaker herhalen. Bijvoorbeeld 4 keer per jaar met de seizoenen mee of elke maand. Wees creatief.
 15. Moedig reacties op je blog aan.
  Bij elk blogbericht zou je aan moeten moedigen tot het geven van reacties. Heb je het in een bericht bijvoorbeeld over grappige momenten tijdens een shoot, vraag dan de lezers om hun grappigste momenten tijdens een shoot. Maar als je het wat breder trekt kunnen er meer mensen een reactie geven. Bijvoorbeeld door te vragen naar de grappigste momenten tijdens het foto’s maken van hun eigen kinderen.
 16. Geef zo vaak mogelijk een reactie op de reacties op je blog berichten.
  Geef een reactie op hun reacties en laat zien dat je reacties waardeert. Dit schept een band. Ook voor degene die geen reactie plaatsen maar wel die van anderen lezen. Jouw reacties hierop zorgen er toch voor dat ze jou weer een beetje beter leren kennen.
 17. Verwijder gerust negatieve reacties.
  De trollen op het internet zullen zeker jouw blog ook (gaan) vinden. Dit is niet te voorkomen. Er zijn mensen die het leuk vinden om te pesten of stomme en beledigende reacties achter te laten. Ook al zijn deze mensen ooit klant bij je geweest en over wat dan ook niet tevreden geweest, je bent niet verplicht om deze reactie te laten staan. Het is nog altijd jouw website en jouw blog.
 18. Geef net dat beetje extra.
  Het kan zo makkelijk zijn als een leuke printable checklist voor het goed voorbereid aan een shoot beginnen. Jij onderscheid je hier mee en de klant kan het net wat meer vertrouwen geven om daadwerkelijk een shoot bij jou te boeken.
 19. Gebruik dezelfde foto/logo op elk social media kanaal.
  Hierin wisselen kan voor verwarring zorgen. Dus zorg ervoor dat dit hetzelfde is en blijf consistent. Dit vergroot de herkenbaarheid van jouw bedrijf en oogt professioneel.
 20. Link altijd naar je website op social media.
  Maakt niet uit welk kanaal, zorg ervoor dat er een linkje naar jouw website in staat. Niet vergeten.
 21. Zorg ervoor dat de cover afbeelding bij jouw huisstijl past.
  Dit wordt nog wel eens makkelijk vergeten. Of het nu gaat over die van Twitter of Facebook, het totaal plaatje moet kloppen met je bedrijf. Maak er iets leuks van wat vooral goed past.
 22. Omschrijving van wat je doet.
  Onder je profiel kun je vaak kort zeggen wat je doet. Richt jij je bijvoorbeeld vooral op newborn of familie fotografie? Vertel dat hier.
 23. Plaats.
  Bij veel social media kun je aangeven waar je zit. Maak hier gebruik van en vul dit even in. Dan hoeven geïnteresseerden hier niet naar te zoeken als ze mooi vinden wat je doet.
 24. Regelmaat.
  Laat regelmatig iets van je horen via de diverse social media kanalen. In ieder geval een paar keer per week als dit gaat. Zo laat je zien dat je nog volop met je bedrijf bezig bent en de zaken serieus neemt.
 25. Reageer.
  Ook via social media kunnen vragen gesteld worden. Zorg ervoor dat je hier antwoord op geeft.
 26. E-mail adres.
  Ik ga er van uit dat je website iets is van www.blabla.nl/.eu/.com Het staat wel zo professioneel om dan een email adres te gebruiken dat heet info@blabl.nl/.eu/.com Het voordeel van gmail is wel dat alle mails van dezelfde persoon bij elkaar komen te staan waardoor een mailwisseling gemakkelijk is terug te kijken. Maar wist je dat Outlook zo ook in te stellen is? En het staat ook nog eens veel professioneler.
 27. Handtekening onder je mails.
  Dit is de perfecte plek om je logo te laten zien, je naam en contactgegevens. Vergeet hier ook niet de linken neer te zetten naar je social media kanalen. Het is een eenvoudige manier om nieuwe volgers te krijgen.
 28. Stuur een welkom mail naar nieuwe klanten.
  Een goed geïnformeerde klant is een blije klant. Zorg ervoor dat je de belangrijkste informatie op een rijtje hebt wat je eenvoudig naar nieuwe klanten kan mailen.
 29. Je hoeft niet altijd overal online te zijn.
  Het voelt misschien soms wel alsof je aan elke nieuwe social media ding mee moet doen. Niets is minder waar. Beperk je tot degene waar je echt iets mee hebt. Wees ook niet bang om met een kanaal te stoppen als het toch niet iets voor jou blijkt te zijn. Heb jij bijvoorbeeld niets met Twitter en krijg je maar met moeite volgers en reacties, stop er dan gewoon mee en verwijder je profiel. Je kan beter geen account hebben dan een net niet account (je wilt wel maar het lukt niet…)
 30. Interesse tonen in anderen.
  In het dagelijks leven praat je ook niet alleen over jezelf en wat jij allemaal doet. Online is niet veel anders. Toon oprechte interesse in anderen. Probeer bijvoorbeeld een mede fotograaf te helpen of geef die ene moeder een paar (vriendelijke!) tips over hoe ze leukere foto’s kan maken van haar baby.
 31. Nooit nooit nooit werk “lenen” van anderen.
  Niemand heeft zijn of haar ogen in de broekzak zitten. En natuurlijk als jij ziet dat je concullega nu bezig is met korte kerst shoots denk jij waarschijnlijk ow natuurlijk dat moet ik ook nog doen. Dat is helemaal niet erg iedereen wordt continu door de ander geïnspireerd. Zolang het maar bij inspiratie blijft en niet uit gaat lopen op jatwerk. Jij zou het ook niet tof vinden als dat andersom zou zijn. 

Zo dat waren de tips. Heb jij nog tips voor andere fotografen die je gemist hebt in dit overzicht? Deel ze gerust in een reactie hieronder.